Na vyraďovanie čestné vyhlásenie stačiť nebude

Vyraďovanie áut z evidencie napriek pôvodne ohlasovaným zmenám napokon jednoduchšie nebude.

27.10.2011 05:30
Vrakovisko Foto:
Vyraďovanie starých áut z evidencie jednochšie nebude.
debata (1)

Zámer ministerstva vnútra, aby policajti mohli auto odhlasovať len na základe čestného vyhlásenia majiteľa, napokon vetoval prezident a poslanci pri opätovnom hlasovaní vypustili.

Prvotný zámer mal pritom pomôcť najmä bežným ľuďom, keďže takto upravená novela by umožnila vyriešiť ich problém, keď auto už fyzicky nemajú, no nemajú potvrdenie o jeho zošrotovaní. Proti tomu sa však postavilo Združenie miest a obcí Slovenska spolu so Spolkom na ochranu vlastníkov automobilov. Podľa nich by totiž nezodpovední majitelia stratili záujem o svoje vraky a ich likvidácia by v konečnom dôsledku zostávala na pleciach samospráv.

"Teší nás rozhodnutie pána prezidenta. Veríme, že pri rozhodnutí prihliadal aj na naše obavy z toho, že by sa z našich miest a obcí mohli stať divoké skládky autovrakov,“ komentoval prezidentovo rozhodnutie predseda ZMOS-u Jozef Dvonč.

Vypustením plánovaných zmien tak naďalej zostáva nedoriešená skupina ľudí, ktorá likvidáciu svojho auta nemá ako dokladovať. Kedysi totiž na vyradenie vozidla z evidencie stačilo doniesť ŠPZ spolu s ďalšími dokladmi o vozidle. Keďže problémom začali byť ľudia, ktorí vraky nechávali na verejných priestranstvách, neskôr sa zaviedla povinnosť preukázať doklad o zošrotovaní. Ak však vozidlo zostalo neodhlásené, musí sa zaň platiť poistka, auto musí pravidelne ísť na technickú a emisnú kontrolu. Jej vynechanie pritom znamená vysokú pokutu.

,,Práve pokuty za kontroly pripomenuli ľudom, že svoje vozidlá neodhlásili. Lenže teraz sa už odhlásiť nedajú, lebo treba doklad o zošrotovaní, ktorý nezískajú, lebo nemajú čo zošrotovať, a tak nemajú žiadnu legálnu možnosť vozidlo odhlásiť,“ argumentuje za potrebu podobných zmien Jozef Drahovský.

Odmietnutím predkladaných zmien tak naďalej zostáva v platnosti doteraz uplatňovaný postup. To zahŕňa okrem dokladovania vlastníctva vozidla aj potvrdenie vystavené spracovateľom vozidla či poplatok vo výške 5 eur.

Pri vyraďovaní vozidla z evidencie je potrebné predložiť

• vyplnenú žiadosť o zmenu
  • osvedčenie o evidencii časť II, alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla
  • čipovú kartu a osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané