Pozor na rýchlosť! Od budúceho roka budú vyššie pokuty

Vodiči, ktorí pri jazde často prekračujú najvyššiu povolenú rýchlosť, si budú musieť v budúcom roku siahnuť hlbšie do vrecka. Ministerstvo vnútra plánuje totiž od januára upraviť aj sankcie za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti.

16.11.2015 06:00
polícia, radar, meranie rýchlosti Foto: ,
Pri prekročení rýchlosti v obci najviac o 20 kilometrov za hodinu, bude vodičovihroziť pokuta na mieste do 50 eur a v správnom konaní až do sto eur
debata (3)

„Sankcie budú diferencované do troch úrovní, pričom výška pokuty bude závisieť od miery prekročenia stanovenej rýchlosti,“ vraví Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. V obci tak bude pokuta závisieť od toho, či ste prekročili rýchlosť do 20 kilometrov za hodinu, či prekročenie rýchlosti dosiahlo 21 až 50 kilometrov za hodinu alebo či ste išli ešte rýchlejšie. V súčasnosti sa pokuta zvyšuje vždy s nárastom o päť kilometrov za hodinu.

Napríklad pri prekročení rýchlosti v obci najviac o 20 kilometrov za hodinu, bude vodičovi v budúcom roku hroziť pokuta na mieste do 50 eur a v správnom konaní až do sto eur. Priplatiť si tak môžu najmä tí motoristi, ktorí prekračujú rýchlosť len mierne. Napríklad ak dnes motorista prekročí v obci povolenú rýchlosť o 6 až 10 kilometrov za hodinu, mal by dostať pokutu vo výške 20 eur. Po novom sa tak sankcia za rovnaký priestupok môže zvýšiť až o 30 eur. Pôjde však o maximálnu pokutu, čo znamená, že polícia bude môcť udeliť aj nižší trest.

„Za najzávažnejšie prekročenia rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o viac ako 60 kilometrov za hodinu sa zvyšuje horná hranica možnej pokuty, pričom sa zároveň stanovuje aj spodná hranica. V riadnom konaní bude možné uložiť pokutu od 500 do 1 000 eur (v súčasnosti do 800 eur) a v blokovom a rozkaznom konaní od 250 do 800 eur (v súčasnosti do 650 eur). Pri takomto prekročení rýchlosti sa vzhľadom na závažnosť takéhoto konania ponecháva aj uloženie zákazu činnosti, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov,“ povedal Wäldl.

Aké budú od januára pokuty za rýchlosť

V obci Mimo obce V správnom konaní V blokovom konaní
o 20 km/h a menej o 30 km/h a menej do 100 eur do 50 eur
o 21–50 km/h o 31–50 km/h 150 až 600 € 30 až 400 eur
o viac ako 50 km/h o viac ako 60 km/h 500 až 1 000 eur + zákaz činnosti na 6 mesiacov až 3 roky ( v správnom konaní vždy) 250 až 800 eur

Motoristi, ktorí si nechcú v budúcom roku priplatiť za rýchlosť, by radšej mali dať nohu z plynu. Už dnes totiž polícia vyberá najviac pokút práve za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. „Policajný zbor eviduje v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky najviac porušení za nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti, za technický stav vozidla, používanie telefónneho prístroja, nesprávny spôsob jazdy a nedodržiavanie povinnosti používať bezpečnostné pásy,“ vraví Wäldl. Podľa sadzobníka pokút hrozí motoristovi, ktorý bude telefonovať za volantom, pokuta vo výške 50 eur. Rovnakú sumu zaplatí ten, kto sa nepripúta.

Pokuty by mali vodičov motivovať predovšetkým k tomu, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky. Každoročne však rastie počet pokút, ktoré polícia vodičom udelí. Kým za minulý rok policajti uložili za dopravné priestupky takmer 852-tisíc pokút, v roku 2013 to bolo vyše 783-tisíc pokút. V roku 2012 pritom polícia udelila necelých 677-tisíc pokút. V prvých deviatich mesiacoch tohto roka zatiaľ policajti stihli uložiť skoro 627-tisíc pokút.

Napriek tomu, že rastie počet udelených sankcií, nezvyšuje sa celková suma zaplatená na pokutách. V roku 2014 policajti vybrali takmer 31 miliónov eur, v roku 2013 to bolo vyše 33 miliónov eur a v roku 2012 to bolo 32,3 milióna eur. Do konca septembra tohto roku zaplatili účastníci cestnej premávky o 2,7 milióna eur menej ako v rovnakom období minulého roku. To znamená, že priemerná pokuta v posledných rokoch klesá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #pokuty za dopravné priestupky
Články podľa značiek