Ďalšia uzávera v Bratislave! Z Bajkalskej sa na Prístavný most nedostanete

Vodičov jazdiacich po Bratislave čaká ďalšia dopravná skúška. Výstavba rýchlostnej cesty R7 si vyžiada ďalšiu uzáveru v tesnej blízkosti Prístavného mosta na diaľnici D1. Konzorcium Obchvat Nula uzavrie výjazd z Bajkalskej ulice na diaľničný most smerom do mestskej časti Petržalka.

11.02.2020 16:20
debata (1)
mapa bajkalska pristavny most

„Uzávera nájazdu od Bajkalskej ulice smerom k Prístavnému mostu z dôvodu rekonštrukcie nájazdovej rampy sa uskutoční od soboty 15. februára 10. hodiny do nedele 23. februára,“ informuje konzorcium Obchvat Nula.

Ide o výjazd z Bajkalskej ulice, ktorý je vyťažený najmä v popoludňajších hodinách. Vodiči sa prostredníctvom neho dostávajú zo širšieho centra mesta smerom do iných mestských častí. Počas špičky sa na nájazdovej rampe na diaľnicu tvoria dopravné kolóny. Práce na vetve križovatky Prievoz tak budú prebiehať cez jarné prázdniny Bratislavského kraja. Intenzita premávky bude preto nižšia ako v bežné dni.

Bajkalská ulica je vyťažená najmä popoludní... Foto: Robert Hüttner, Pravda
bajkalská, kolóna, doprava, buspruh Bajkalská ulica je vyťažená najmä popoludní počas špičky.

Vodiči budú musieť využiť buď iný výjazd na diaľnicu, alebo iný most na prechod cez Dunaj. Konzorcium vodičom odporúča využiť výjazd na diaľnicu D1 z Gagarinovej ulice. Na tejto ulici sú však v súčasnosti v prevádzke zúžené jazdné pruhy. Ich počet sa v jednom smere pohybuje od dvoch do troch. Pre osobné vozidlá sú však dostupné maximálne dva jazdné pruhy. Jeden z pruhov je vyhradený pre hromadnú dopravu.

Šoféri smerujúci do Petržalky môžu na prejazd cez Dunaj využiť Most Apollo. V takom prípade z Bajkalskej ulice budú musieť odbočiť na Prievozskú ulicu a z nej pokračovať cez Košickú ulicu smerom k mostu. Dopravu na Košickej ulici však komplikuje dočasne vyhradený pruh pre autobusy. Kvôli nemu sa vozidlá musia z dvoch jazdných pruhov zoradiť do jedného. Ulica je v čase špičky plná a dopravnú situáciu komplikuje križovatka smerom k dočasnej autobusovej stanici. Z Bajkalskej ulice sa tak bude dať pokračovať len smerom ku Slovnaftu. Výjazd na Prístavnú ulicu, z ktorej je tiež možné odbočiť k Mostu Apollo, je zatvorený.

Uzávera výjazdov z Bajkalskej ulice súvisí s výstavbou rýchlostnej cesty R7, ktorá sa má napojiť na diaľnicu D1 v oblasti Prístavného mosta. Prístavný most je najvyťaženejším cestným úsekom na Slovensku. Denne cezeň prejde približne 110-tisíc automobilov.

Napojenie si nevyžiada len uzáveru dvojice výjazdov. Ide o súčasť aktuálne prebiehajúcej prestavby križovatky Prievoz pod Prístavným mostom. Križovatku v minulosti tvoril rondel, prostredníctvom ktorého sa vodiči pripájali na jednotlivé smery na diaľnicu, prípadne sa mohli otočiť. Išlo však o kolízne miesto s veľkým počtom dopravných nehôd. V rámci novej koncepcie križovatky každý smer dostane vlastnú vetvu.

V súčasnosti sa z Bajkalskej ulice obojsmerne nedá pripojiť na diaľnicu D1 smerom do Trnavy. Zjazd z Prístavného mosta smerom na Bajkalskú ulicu je čiastočne uzavretý. V budúcnosti má dôjsť k jeho celkovej uzávere, ktorá spôsobí dopravné komplikácie najmä počas ranných dopravných špičiek. Koncesionár v auguste minulého roka sprejazdnil nové vetvy smerom na Slovnaftskú ulicu zo smerov Trnava a Petržalka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #R7 #Prístavný most #dopravné kolóny
Články podľa značiek