Nafta pokorí magickú hranicu. Tankovať budeme pod 1 euro!

Koronavírus, spomalenie ekonomiky a nadbytok ropy na trhu tlačia jej ceny prudko nadol. Palivá sú na čerpacích staniciach v porovnaní so záverom minulého roka lacnejšie, no pokles cien ešte nekončí. Minimálne nafta pokorí hranicu jedného eura. V Rakúsku majú takto lacný diesel už na stovkách čerpacích staníc.

31.03.2020 06:00
debata (31)
Na pumpách je síce lacnejšie, no Slováci v... Foto: SHUTTERSTOCK
auto, benzín, tankovanie, ropa Na pumpách je síce lacnejšie, no Slováci v porovnaní s Rakúšanmi stále tankujú draho.

„Cena nafty môže v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov poklesnúť i pod 1 euro za liter. Momentálne je priemerná cena 1,095 eura za liter,“ povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Benzín je na slovenských čerpacích staniciach vo všeobecnosti drahší. Nezmení sa to ani po poklese cien. „Priemerná cena benzínu je na 1,203 eura za liter. Na hranicu 1 eura môže cena poklesnúť len u najlacnejších čerpacích staníc,“ informuje Tomčiak.

Rakúšania však už na stovkách čerpacích staniciach tankujú naftu s cenou za liter nižšou ako jedno euro. V pondelok ponúkalo naftu pod magickou hranicou jedného eura až 742 čerpacích staníc po celom Rakúsku. Najlacnejší liter nafty predáva neznačková čerpacia stanica v meste Peggau neďaleko Grazu za 0,919 eura. Vyplýva to z informácií najväčšieho rakúskeho automobilového klubu ÖAMTC.

Benzín (aktuálna priemerná cena za liter): 1,203 eura

Nafta (aktuálna priemerná cena za liter): 1,095 eura

Čerpacie stanice u našich západných susedov však ponúkajú aj benzín, ktorý má cenu nižšiu ako jedno euro. V pondelok malo takúto cenovku 352 čerpacích staníc. Najlacnejší benzín sa pritom v Rakúsku predáva za 0,899 eura. Jeho priemerná cena v krajine už vo februári tohto roku dosahovala úroveň 1,192 eura. Liter nafty bol v rovnakom mesiaci v Rakúsku v priemere 1,159 eura.

Ceny ropy klesli na niekoľkoročné minimá. Foto: SHUTTERSTOCK
ropa Ceny ropy klesli na niekoľkoročné minimá.

Ceny palív v celej Európe tlačí nadol klesajúca cena ropy. Tomčiak tvrdí, že v súčasnosti sa ropa Brent nachádza na 17-ročných minimách. V pondelok večer sa jej hodnota pohybovala na úrovni 22,5 dolára za barel. Vyhliadky na zvyšovanie cien sú nateraz v nedohľadne. „Kvôli obrovskému prebytku môže cena krátkodobo poklesnúť pod 20 dolárov. 1. apríla končí dohoda o ťažobnom limite medzi kartelom OPEC a Ruskom. Následne sa ponuka ropy na trhu značne zvýši. Na druhej strane je veľmi nízka spotreba ropy, keďže kvôli karanténam výrazne poklesol objem cestnej dopravy,“ uvádza Tomčiak.

Ešte na prelome rokov sa barel ropy na burze obchodoval za 66 dolárov. Výrazný prepad cien prišiel začiatkom marca. Trh negatívne reaguje aj na zvyšujúci sa počet obetí koronavírusu. Najmä v USA počet mŕtvych stúpa vysokým tempom. Prezident Donald Trump navyše korigoval svoje optimistické vyhlásenia, podľa ktorých otvorí ekonomiku do Veľkej Noci. Obmedzenia v USA budú platiť až do konca apríla.

Ceny ropy môže ovplyvniť aj nová dohoda medzi organizáciou OPEC a Ruskom. V súčasnosti sa zdá, že títo dvaja veľkí producenti ropy sú od dohody ďaleko. Ceny „čierneho zlata“ zvýši aj upokojenie situácie v súvislosti s koronavírusom. Otázne sú však dopady na ekonomiky jednotlivých krajín.

V súčasnosti môžu z danej situácie ťažiť motoristi, ktorí ušetria pri tankovaní. Na prelome rokov stál liter benzínu podľa štatistického úradu 1,341 eura. Natankovanie benzínového auta s 50-litrovou nádržou tak vyšlo na 67,05 eura. V súčasnosti motoristi pri tankovaní zaplatia 60,15 eura, čim ušetria 6,9 eura.

Ešte viac je možné ušetriť pri natankovaní naftového automobilu. Na konci minulého roka stál liter nafty v priemere 1,252 eura. Vďaka tomu pri tankovaní 50 litrovej nádrže vodič zaplatil 62,6 eura. Aktuálne jedna nádrž vyjde na 54,75 eura. Úspora teda predstavuje 7,85 eura.

Minimálne dočasne skončila nákupná turistika, ktorú vykonávali Slováci žijúci v prihraničných oblastiach. Mnoho Slovákov žijúcich v západnej časti krajiny pravidelne tankovalo v Rakúsku. Aktuálne sú nútení kupovať palivo na slovenských čerpacích staniciach, keďže tankovanie v Rakúsku by pre nich znamenalo dvojtýždňovú karanténu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá #porovnanie #tankovanie #koronavírus #ceny palív
Články podľa značiek