Obchvat Tvrdošína začnú stavať. Pozrite sa, ako by mal vyzerať

Novým úsekom R3 by malo po jeho uvedení do prevádzky prechádzať 6 500 vozidiel denne. Výhľadovo sa očakáva zvýšenie dopravnej intenzity na takmer 9,5 tisíc vozidiel denne.

26.02.2021 14:00
Svrčinovec Foto:
Obchvat Tvrdošína sa bude stavať približne 2,5 roka.
debata (2)

Zmluva na výstavbu rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná je podpísaná. Nový, takmer 5 kilometrov dlhý obchvat Tvrdošína, ktorý začne slúžiť motoristom v roku 2023, bude mať stavebne pod palcom konzorcium spoločností Hochtief SK, Porr a Hydroekol Dolný Kubín. Zmluvná cena za výstavbu úseku je vyše 62 miliónov eur, stavba bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Zmluvná lehota výstavby je 822 dní.

Rýchlostná cesta R3 Tvrdošín – Nižná sa napája na existujúci obchvat Trstenej a je vedená zvlneným členitým terénom prevažne v extraviláne. Na konci úseku R3 vedie po vetve križovatky Nižná a prostredníctvom privádzača Nižná sa pripája na súčasnú cestu I/59 cez okružnú križovatku pred vjazdom do Nižnej.

Takto by mal vyzerať obchvat Svrčinovca po jeho...
Takto by mal vyzerať obchvat Svrčinovca po jeho...
+2Takto by mal vyzerať obchvat Svrčinovca po jeho...

Úsek bude postavený v polovičnom profile s úpravou šírkových pomerov na začiatku a konci úseku. V km 3,900 – 4,160 povedie v plnom profile. Za mostom v km 4,160 bude vybudovaná len pravá strana rýchlostnej cesty ukončená v km 4,400 mimoúrovňovou križovatkou s privádzačom.

Obchvat Tvrdošína odľahčí mesto od tranzitnej dopravy, zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Vodičom skráti čas jazdy a prinesie úsporu pohonných hmôt. Obyvateľom mesta prispeje k zlepšeniu životných podmienok predovšetkým znížením hluku, prašnosti a vibrácií. Novým úsekom R3 by malo po jeho uvedení do prevádzky prechádzať 6 500 vozidiel denne. Výhľadovo sa očakáva zvýšenie dopravnej intenzity na takmer 9,5 tisíc vozidiel denne.

Obchvat Tvrdošína v číslach

  • celková dĺžka: 5,6 km (4,4 km trasa R3, križovatkové vetvy 480 m a privádzač 697 m)
  • približne 100 stavebných objektov
  • 11 mostov (8 na R3, 1 ponad R3 a 2 na privádzači)
  • najdlhší most bude mať dĺžku 248 m
  • viac ako 1800 m protihlukových stien
2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #R3 #Obchvat Tvrdošína #Tvrdošín - Nižná
Články podľa značiek