Video: V Číne stvorili neuveriteľnú diaľničnú obrátku

Slovensko nedokáže dokončiť diaľnicu z Bratislavy do Košíc viac ako tri desaťročia. Naopak, v takej Číne rastie diaľničná infraštruktúra raketovým tempom a ešte k tomu diaľničiari prichádzajú s nápadmi, o ktorých sa nám ani nesníva.

06.05.2021 18:00
Čína - diaľničná obrátka Foto:
Čína - diaľničná obrátka
debata (37)
Diaľničná vysokorýchlostná obrátka je v... Foto: Youtube
Čína - diaľničná obrátka Diaľničná vysokorýchlostná obrátka je v podstate dodatočný výjazd a vjazd, ktorý nikam nevedie. Je tu len preto, aby ste mohli zmeniť smer jazdy skôr ako o ďalších niekoľko desiatok kilometrov.

V roku 2016 otvorili v čínskej provincii Kuej-čou fascinujúce cestné dielo – diaľničný most Duge, nazývaný aj Beipanjiang, ktorý má na dĺžku 1 340 metrov a týči sa 565 metrov nad hladinou rieky. V tomto horskom regióne skrátila nová komunikácia, ktorá ponúka priam „epické“ výhľady na okolitú krajinu, cestu medzi provinciou Kuej-čou a Jün-nan z pôvodných piatich na jednu hodinu.

Vedenie trasy cez topograficky zložité územie má však aj svoje nevýhody. Ak náhodou miniete správny výjazd z diaľnice, najbližšia možnosť, ako sa vrátiť, je až o niekoľko desiatok kilometrov ďalej. Zvlášť ak je most napojený na ďalší úsek vybudovaný na pylónoch. A práve to sa snažili čínski cestári a miestne úrady vyriešiť. Stvorili preto unikátnu obrátku, ktorá nemá v diaľničnej infraštruktúre obdobu.

Most Humen - Čína Čítajte viac V Číne takmer skolaboval 3,6 km dlhý most. Pozrite si jeho hrozivý tanec

Priamo na diaľničnej estakáde, ktorá sa tiahne ostrým úbočím, vybudovali obrátku, akýsi dodatočný výjazd a vjazd, ktorý umožňuje zísť z diaľnice a vrátiť sa na ňu v opačnom smere. Hoci sa stavba volá „vysokorýchlostná obrátka“, je na tomto „exite“ povolená maximálna rýchlosť 40 km/h. Napokon ide len o úzku jednoprúdovú komunikáciu. Ale veľmi užitočnú. Zatiaľ umožňuje stavba zmenu smeru jazdy len v jednom smere.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #diaľnice
Články podľa značiek