Dajte si pozor! V Poľsku sa mení maximálka aj prednosť na priechodoch

V Poľsku sa od júna zmenili dopravné predpisy. Týka sa to chodcov, jazdy v mestách v noci a aj bezpečnej vzdialenosti medzi autami. Zvýšili sa aj niektoré pokuty.

14.06.2021 06:00
Poľsko, značka Foto:
Z hľadiska povolených rýchlostí má Poľsko stále pomerne komplikovaný systém, aj keď sa ho novelou zákona snaží zjednodušiť.
debata (30)

Poľsko je krajinou, ktorá mala v rámci Európskej únie asi najväčší „chaos“ v maximálnych rýchlostiach. Tie doteraz záviseli od typu vozidla, počtu jazdných pruhov, kombinácie značiek a aj dennej doby. Teraz systém o niečo zjednodušujú a zavádzajú pár dôležitých nových pravidiel, o ktorých by ste mali vedieť, ak sa do tejto krajiny chystáte.

parkovanie, Trenčín, papuča Čítajte viac Parkovanie budú po novom môcť kontrolovať aj ‘civili‘. A môžu vám dať aj pokutu!

Poľsko bolo doteraz jedinou krajinou v Európskej únii, kde bola plošne zavedená rozdielna maximálna rýchlosť v zastavaných oblastiach v závislosti od času. Od piatej ráno do jedenástej večer ste v nich mohli jazdiť päťdesiatkou, no od jedenástej večer do piatej šesťdesiatkou. To sa od júna ruší, plošne platí rýchlostné obmedzenie na 50 km/h.

V Poľsku povolená rýchlosť závisí od počtu...
Znak D-39 wersja 2021 .svg V Poľsku povolená rýchlosť závisí od počtu jazdných pruhov, času a aaj druhu vozidla.

Ak sa nachádza značka s inou než štandardnou obmedzenou rýchlosťou (napríklad na 40 km/h) na vjazde priamo pod značkou s názvom mesta, znamená to, že táto obmedzená rýchlosť platí na celom jeho území, až pokiaľ ho neopustíte.

V meste môžete mať, podobne ako u nás, v niektorých úsekoch povolenú vyššiu rýchlosť, napríklad 70 alebo 80 km/h. Ale pozor! Táto značka neplatí, ak za svojim osobným autom ťaháte príves, vtedy musíte pokračovať aj v takýchto úsekoch päťdesiatkou.

diaľnica, D1, cesta, vodiči Čítajte viac Pokuty za diaľničné známky sú často neoprávnené. Vodičom dochádza trpezlivosť

Ak v zastavaných oblastiach prekročíte povolenú rýchlosť o 50 km/h, nedostanete len pokutu (jej výšku uvádzame v tabuľke na konci článku), ale môže vám byť na tri mesiace zadržaný vodičský preukaz. V obytných zónach plošne platí obmedzenie rýchlosti na 20 km/h.

Policajti po novom budú viac dbať aj na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami, ktorá je stanovená na polovicu rýchlosti, takže napríklad na diaľnici pri 140-ke je bezpečná vzdialenosť 70 metrov.

V Poľsku tiež platilo, že na priechodoch pre chodcov mali prednosť autá, teraz to je naopak, prednosť dostávajú chodci. Ale dostávajú zároveň aj jedno dôležité obmedzenie – bezprostredne pred priechodom a na ňom musia venovať okoliu dostatočnú pozornosť a nesmú sa tým pádom pod hrozbou pokuty „hrať“ s mobilom. Na to si aj ako turisti dajte u našich severných susedov pozor.

Poľsko – pokuty za nedodržanie maximálnej povolenej rýchlosti

  • prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti až 10 km/h – pokuta 50 PLN (cca 11 eur)
  • od 11 do 20 km/h – pokuta od 50 do 100 PLN (cca od 11 do 22 eur) a 2 trestné body
  • od 21 do 30 km/h – pokuta od 100 do 200 PLN (cca od 22 do 45 eur) a 4 trestné body
  • od 31 do 40 km/h – pokuta od 200 do 300 PLN (cca od 45 do 67 eur) a 6 trestných bodov
  • od 41 do 50 km/h – pokuta od 300 do 400 PLN (cca od 67 do 90 eur) a 8 trestných bodov
  • od 51 km/h – pokuta od 400 do 500 PLN (cca pd 90 do 112 eur), 10 trestných bodov a v niektorých prípadoch – zadržanie vodičského preukazu na 3 mesiace (zastavaná oblasť).

(V Poľsku majú bodový systém podobný ako zaviedli pre vodičov aj v Česku, s tým rozdielom, že vodič má na začiatku nie 12, ale 24 bodov. Ak začína jazdiť a má oprávnenie kratšie ako rok, je to len 20 bodov.)

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pokuty #dopravné predpisy #pokuty za rýchlosť #cesta do zahraničia
Články podľa značiek