Petržalka pripravuje zákaz parkovania na chodníkoch a popri ceste

Vo frekventovaných častiach Petržalky budú môcť autá parkovať už len vo vyznačených boxoch.

10.08.2022 18:00
parkovanie petržalka Foto:
V Petržalke bude pre nerezidentov parkovanie ešte komplikovanejšie, než doteraz.
debata (38)

Petržalka výrazne sprísňuje parkovaciu politiku, v niektorých častiach úplne zakáže parkovanie na chodníkoch a aj popri ceste. Parkovať sa bude môcť len len tam, kde to bude výslovne povolené. Mestská časť to uvádza na sociálnej sieti.

Konkrétne to znamená, že po vyznačení nových pozdĺžnych i šikmých miest a osadení príslušných dopravných značiek ZÓNA tak budú môcť vodiči v miestnych lokalitách Dvory 1, 2, 3, 5, 6 a Lúky 6 podľa pravidiel Petržalského parkovacieho systému parkovať už len vo vyznačených boxoch.

O pár týždňov sa tak na týchto miestach stane minulosťou napríklad státie na chodníkoch bez príslušnej povoľovacej dopravnej značky a zakázané bude aj parkovanie mimo vyznačených boxov popri cestách, i keď by boli dodržané zákonom stanovené odstupy od križovatiek či priechodov pre chodcov alebo minimálne dĺžky prejazdov jazdných pruhov.

PAAS Čítajte viac Bratislava spustila parkovací systém. Je komplikovaný, drahý a neprehľadný

Pri takomto parkovaní budú majitelia vozidiel aj prostredníctvom inštitútu objektívnej zodpovednosti sprvoti napomínaní a následne v spolupráci s mestskou políciou pokutovaní a autá odťahované.

Celý petržalský systém parkovania programovo vytláča nerezidentské automobily z mestskej časti a systém využívania aplikácie a návštevníckych hodín je pre občasných návštevníkov tejto mestskej časti neprehľadný. A chcieť po nich, aby si celý systém vopred naštudovali namiesto toho, aby mohli jednoducho platiť napríklad cez SMS priamo na mieste je nefér.

Ale ako administrátor facebookovej stránky Petržalky pod jedným z komentárov k tomu nariadeniu s nezvyklou úprimnosťou okrem iného konštatuje „nie je žiadnym tajomstvom, že účelom každej parkovacej politiky je v kombinácii s ďalšími opatreniami znížiť počty áut v mestách a zvýšiť využívanie alternatívnych a ekologickejších foriem dopravy…“

Takto vidí účel parkovacej politiky Petržalka. Foto: Facebook
post Takto vidí účel parkovacej politiky Petržalka.

Takže tomuto prístupu sa ani netreba diviť. My sme si doteraz mysleli, že parkovacia politika je nástrojom na zjednodušenie parkovania najmä pre rezidentov (ale aj pre návštevníkov), nie spôsobom, ako proti majiteľom áut bojovať. V Petržalke to však vidia inak.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #parkovacia politika #parkovanie v Petržalke #PAAS
Články podľa značiek