Konečne! Začnú stavať ‘zabudnutú‘ križovatku D1/D4

Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu s víťazom tendra na výstavbu rozšírenia D1 Bratislava – Triblavina vrátane križovatky D1D4.

29.11.2022 20:00
D1D4 Foto:
Križovatka diaľnic D1 a D4 sa bude stavať približne 1 100 dní.
debata (51)

Naposledy sme sa venovali problematickej a zároveň strategickej križovatke D1/D4, ktorú akosi „pozabudli“ postaviť približne pred mesiacom. Vtedy Rada Úradu pre verejné obstarávanie definitívne zamietla odvolanie neúspešného uchádzača a tak už nič nebránilo, aby Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu so zhotoviteľom, ktorý následne môže začať s prácami tam, kde je to už aktuálne možné. A to sa práve stalo.

Zhotoviteľom je poľská firma Budimex. Tá sa zaviazala postaviť 3,6-kilometrový úsek na ktorom bude 2,5 protihlukových stien a 18 mostov za približne tri roky (1 100 dní). Uvidíme, nakoľko je to reálne, keďže ešte stále chýbajú niektoré potrebné stavebné povolenia. Zmluvná cena je zhruba 110 miliónov eur a zaplatí ju štát.

Diaľnica Čítajte viac Križovatka D1/D4: Ja za to nemôžem, to ty!

Zhotoviteľ si uvedomuje, že pôjde o komplikovanú výstavbu počas prevádzky diaľnice D1. „Chcem ubezpečiť, že urobíme všetko pre to, aby bola zachovaná doprava a aby nedochádzalo k dopravným kongesciám (zápcham, pozn. redakcie). Posnažíme sa, aby obyvatelia, ktorí každý deň dochádzajú do Bratislavy, pocítili obmedzenia čo najmenej,“ povedal riaditeľ stavby za Budimex Igor Sedláček. Táto spoločnosť aktuálne stavia v Poľsku zhruba 240 kilometrov rýchlostných ciest.

Viac než tretinu celej stavby „D1 Bratislava – Triblavina, rozšírenie“ budú tvoriť mosty, ich súhrnná dĺžka bude 1,35 km a celkovo ich bude 18. Súčasťou stavby je aj dôležité a potrebné prepojenie diaľnic D1 a D4. V súvislosti s výstavbou tejto križovatky sa najskôr zhotovia obchádzkové trasy. Následne dôjde k zdvihnutiu nivelety diaľnice D1.

krizovatka D1 a D4 Čítajte viac Urýchli novela zákona výstavbu škandalóznej križovatky D1/D4?

Počas rekonštrukcie diaľnice D1 bude dočasne vedená doprava po obchádzkových trasách na vetvách križovatky D1D4. Kľúčové pre odľahčenie dopravy sú vetvy z D4 na D1 (Jarovce – Trnava) a opačne z D1 na D4 (Trnava – Jarovce) a tieto budú sprístupnené motoristom skôr – sú míľnikom stavby.

Za účelom informovania verejnosti NDS vytvorila novú webovú stránku www.d1d4.sk , prostredníctvom ktorej bude pravidelne informovať verejnosť o pokrokoch na tejto stavbe, ale aj o dopravnej situácii. V čase písania tohto článku tam však bola len titulná stránka bez akýchkoľvek ďalších informácií.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #križovatka D1/D4 #Budimex
Články podľa značiek