Najväčšia ruská automobilka AvtoVAZ zdvojnásobila zisk

Automobilka, ktorá je považovaná za barometer ruského automobilového trhu, zvýšila objem predaja vďaka rastu predaja vozidiel Lada.

15.10.2011 10:20
Lada Granta Foto:
Lady sa začínajú predávať lepšie než v nedávnej minulosti.
debata

Najväčší ruský výrobca automobilov AvtoVAZ v tohtoročnom prvom polroku viac ako zdvojnásobil čistý zisk na 6,4 miliardy rubľov (takmer 151 milión eur) vďaka rastu predaja vozidiel Lada. Oznámila to včera firma.

Tržby spoločnosti stúpli o 40 percent na 82,2 miliardy rubľov. Automobilka, ktorá je považovaná za barometer ruského automobilového trhu, zvýšila objem predaja takmer o tretinu na 291 540 vozidiel, napísala agentúra Reuters.

AvtoVAZ sa v roku 2009 dostal na pokraj bankrotu kvôli prudkému poklesu domáceho dopytu po automobiloch v dôsledku svetovej hospodárskej a finančnej krízy. Pred krachom ho zachránila ruská vláda. Podpora prišla aj zo strany francúzskej automobilky Renault, ktorá v AvtoVAZ vlastní štvrtinový podiel.

Podnikateľský zväz AEB predpokladá, že celkový predaj osobných a ľahkých úžitkových automobilov v Rusku v tomto roku stúpne o 28 percent na 2,45 milióna vozidiel. V minulom roku sa predaj zvýšil o 30 percent na 1,91 milióna vozidiel po predminulom prepade o zhruba polovicu.

debata chyba
Články podľa značiek