Range Rover Silk Trail 2013: Hybridné Range Rovery prešli Hodvábnu cestu

Budúci rok spustí Land Rover predaj hybridných Range Roverov. Podrobil ich náročným testom. Tri vozidlá absolvovali 16 853 km dlhú expedíciu z Veľkej Británie do Indie. Pozrite si krásnu fotogalériu.

20.10.2013 08:00
Range Rover Silk Trail 2013 Foto:
Počas 54 dní prešli testovacie vozidlá dvanásť štátov a 16 853 km. Nevyhli sa ani najťažším podmienkam.
debata

Vybrať trasu nebolo ťažké. Viedla z britského Solihull, domovskej továrne Land Roveru, do indického Bombaja, sídla koncernu Tata Motors, ktorý je v súčasnosti vlastníkom legendárnej značky.

Expedícia Silk Trail dala vozidlám poriadne zabrať. Nielen pre dĺžku expedície. Vozidlá čelili nehostinným podmienkam nespevnených ciest a teplotám nad 40 stupňov. Absolvovali brody aj výstupy do extrémnych nadmorských výšok. Pritom boli plne naložené kanistrami s palivom, náhradnými pneumatikami, potravinami a rôznym špeciálnym vybavením.

Veľká časť trasy sa zhodovala s bájnou... Foto: Land Rover
Range Rover Silk Trail 2013 Veľká časť trasy sa zhodovala s bájnou Hodvábnou cestou, po ktorej putovali obchodníci z Ázie do Európy už pred 2 500 rokmi.

Niet sa čo čudovať. Po prejdení európskych krajín (Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Poľska, Ukrajiny, Ruska) viedla trasa cez zabudnuté oblasti Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Číny, Tibetu a Indie. Časť trasy sa zhodovala s bájnou Hodvábnou cestou, po ktorej putovali obchodníci z Ázie do Európy už pred 2¤500 rokmi.

To všetko zvládli testovacie vozidlá za 53 dní a bez vážnych porúch. Samozrejme, nerátajú sa časté defekty či prasknuté čelné sklá vplyvom odstreľujúcich kamienkov. Nešlo však len o reklamu. Počas expedície zozbierali posádky 300 GB technických údajov, ktoré využijú pri dolaďovaní hybridného pohonu pred spustením sériovej produkcie.

Priemerná spotreba týchto hybridov sa... Foto: Land Rover
Range Rover Silk Trail 2013 Priemerná spotreba týchto hybridov sa pohybovala na úrovni 7,6 až 7,8 litra nafty.

Hybridné Range Rovery poháňal vidlicový vznetový 6-valec SDV6 (225 kW) a elektromotor s výkonom 35 kW, integrovaný priamo do 8-stupňovej automatickej prevodovky ZF. Celkový výkon sústavy je naladený na 240 kW a 700 Nm krútiaceho momentu. Ten je k dispozícii od 1 500 do 3 000 otáčok za minútu, čo približne zodpovedá parametrom súčasného vznetového 8-valca SDV8.

Automobilka sľubuje, že ekologická technológia nijako neublíži terénnym schopnostiam jej vozidiel. Rozdiel bude len v spotrebe paliva. Priemer má klesnúť na 6,9 litra nafty v prípade Range Roveru a na 6,7 v prípade Range Roveru Sport. Nebude to ďaleko od pravdy. Počas expedície totiž namerali vozidlám priemernú konzumáciu 7,6 až 7,8 litra paliva na 100 km.

Range Rover Hybrid on the Silk Trail 2013...
Range Rover Hybrid on the Silk Trail 2013...
+36Range Rover Silk Trail 2013
debata chyba
Viac na túto tému: #Range Rover Hybrid #Range Rover Sport Hybrid #Silk Trail #Hodvábna cesta #16 853 km
Články podľa značiek