ADAC sa otriasa v základoch. Automobilky chcú vrátiť ocenenia

Najväčšie nemecké automobilky Volkswagen, BMW a Daimler pohrozili vrátením všetkých cien získaných v ankete Žltý anjel, vyhlasovanej autoklubom ADAC.

07.02.2014 18:00
ADAC - Žltý anjel Foto:
Ocenenie ankety Žltý anjel, ktorú pravidelne vyhlasoval nemecký autoklub ADAC, stráca na lesku. Dôvodom je podozrenie z manipulácie s hlasmi a poradím značiek vo výsledkovej listine.
debata (4)

K tomuto kroku chcú nemecké automobilky pristúpiť za predpokladu, že sa potvrdia podozrenia o manipulácii s hlasmi v ankete. A k tomu nie je ďaleko. Nekalé praktiky priznal sám ADAC. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung, mal napríklad model od BMW skončiť v ankete na siedmom mieste, ale objavil sa na piatom. Volkswagen Tiguan pre zmenu z výsledkovej listiny úplne vypadol, hoci mu mala patriť piata priečka. ADAC sa po prevalení škandálu dušoval, že jeho bývalý šéf komunikácie iba navyšoval počty prijatých hlasov, aby zvýšil prestíž cien, ale poradie v hlasovaní vraj neovplyvňoval.

„Ak sa podozrenia potvrdia, vrátime všetky ocenenia Žltý anjel“, potvrdil denníku Bild hovorca BMW. Podobne sa vyjadrili aj hovorca Volkswagenu. „Pokiaľ je to pravda, pošleme ADAC-u všetky ceny späť“. Automobilka Daimler (Mercedes-Benz, Smart,…) k tomu dodala, že v prípade potvrdenia manipulácií s umiestnením, stratia ceny ADAC-u akúkoľvek hodnotu. Podľa nemeckých médií to môže byť posledná rana pre dôveryhodnosť ešte nedávno vysoko rešpektovaného autoklubu, ktorý je so svojimi takmer 19 miliónmi členov vôbec najväčšou organizáciou v Nemecku.

Okrem škandálu s manipuláciou s hlasmi čelí ADAC aj obvineniu z protiprávneho využívania vrtuľníkov záchrannej leteckej služby zo strany jeho vedenia. Ukázalo sa, že prezident Peter Meyer používal záchranné vrtuľníky nielen k služobným cestám, čo je vraj v súlade so stanovami autoklubu, ale sa ním nechal dopravovať aj domov, čo klub predtým popieral. A čo viac, jedna z vysoko postavených členiek ADAC-u v minulosti využila záchranárske lietadlo organizácie k tomu, aby svojho syna a jeho kamaráta doviezlo na dovolenku v egyptskom Šarm-aš-Šajchu, keď zmeškali bežnú linku.

Táto manažérka neskôr kvôli odhaleniu odstúpila, ale to nezmenilo nič na pošramotenej povesti vplyvného autoklubu, ktorého aféry už v súčasnosti preveruje aj štátne zastupiteľstvo. Jednoducho, dôveryhodnosť ADAC-u sa otriasa v samotných základoch. Pritom ešte donedávna patril k vôbec najrešpektovanejším organizáciám v Nemecku a jeho obrovská autorita mu umožňovala ovplyvňovať aj politické dianie. Váha jeho slov mala totiž vplyv aj na prípravu či schvaľovanie zákonov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #autoklub #Žltý anjel
Články podľa značiek