Agent 007 vypredáva svoju garáž

Najväčšia zbierka áut z filmových trhákov Jamesa Bonda je na predaj. Okrem nich tu nájdete aj tanky, lietadlá či ponorky. Nebude to lacné. Šepká sa o sume 20 miliónov libier.

09.03.2014 07:00
James Bond - zbierka Foto:
Zbierka Michaela Dezera je najväčšou zbierkou dopravných prostriedkov legendárneho filmového agenta Jamesa Bonda. Obsahuje takmer 60 rôznych vozidiel, lodí, vrtuľníkov, ale aj tank.
debata

James Bond má na konte 23 celovečerných trhákov. Okrem neho a krásnych žien v nich však „seklo“ slušnú filmovú kariéru aj množstvo áut a rôznych ďalších dopravných prostriedkov – motorky, lietadlá, vrtuľníky, tanky či dokonca ponorky. To nemohlo ostať bez povšimnutia fanatických fanúšikov agenta Jej Veličenstva a, samozrejme, zberateľov.

Jedným z ich je aj realitný magnát Michael Dezer, majiteľ najväčšej zbierky áut Jamesa Bonda. V jeho garáži nájdete celkom 59 rôznych vozidiel z takmer všetkých dielov nestarnúcej bondovky. Súčasťou je napríklad odborníkmi vysoko cenená kolekcia šiestich Aston Martinov, medzi nimi napríklad aj vzácne kupé DB5, ktoré šoféroval Pierce Brosnan pri nakrúcaní Golden Eye.

Ďalej sú tu štyri Lotusy Esprit, ktoré patrili k Bondovi najmä v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch. Napríklad aj slávna verzia upravená ako ponorka. Micheal Dezer sa však neštítil obohatiť zbierku ani o oveľa prozaickejšie modely, ktoré robili v bondovkách takpovediac komparz. Preto tu parkuje napríklad taxi Renault 11 z Vyhliadky na vraždu, Tuk Tuk Taxi z Chobotničky alebo legendárny Citroën C2 z dielu Len pre tvoje oči. Pri autách to však zďaleka nekončí.

Do zbierky patria aj dopravné prostriedky, ktorým sa oveľa lepšie darí na vode či vo vzduchu. Lode reprezentuje napríklad plavidlo Fairey Hunters zo snímky Srdečné pozdravy z Ruska z roku 1963. Letecká technika je zas zastúpená stíhačkou Lockheed JetStar, ktorá zviezla agenta 007 vo filme Goldfinger. A nechýba ani ruský tank T-55 z Golden Eye. K tomu pridáva Dezer ďalšie tisícky predmetov nerozlučne spätých so slávnou filmovou postavou – od hodiniek, cez rekvizity až po plagáty a dokonca hračky inšpirované Jamesom Bondom.

Podľa Daily Expres je táto zbierka, umiestnená v Miami, práve na predaj. Nebude to rozhodne lacná záležitosť. Podmienkou vášnivého zberateľa Michaela Dezera je totiž nájsť klienta, ktorý je ochotný odkúpiť kolekciu ako celok. Špekuluje sa o cene 20 miliónov libier. Ako možno tušiť, okrem toho bude musieť budúci majiteľ nájsť aj poriadne veľké výstavné priestory.

James Bond - zbierka
James Bond - zbierka
+3James Bond - zbierka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Miami #James Bond #Michael Dezer #agent 007
Články podľa značiek