Rusko pripravuje limuzínu pre Putina. Pomáha aj Porsche

To, že Rusko už nechce využívať v službách najvyšších štátnych orgánov a najmä v službách prezidenta Putina reprezentačné limuzíny zahraničných značiek, nie je nič nové. Veď už pred troma rokmi obleteli svet obrázky pripravovanej prezidentskej limuzíny, ktorú vraj vyvíjal ZIL. Nové informácie z ruskej tlače však hovoria čosi iné.

20.05.2014 16:00
debata (6)
Prvá snímka ruskej štátnickej limuzíny... Foto: Rossijskaja gazeta
Putinová limuzína Prvá snímka ruskej štátnickej limuzíny zachytáva aj ďalší model, pravdepodobne veľkopriestorový van alebo SUV. Všetky tri budú stáť na spoločnej platforme. S ich vývojom pomáha aj Porsche.

O projekt financovaný priamo ruskou vládou, ktorá sa už v roku 2010 rozhodla podporiť vývoj prezidentského „kočiara“ sumou od 150 do 400 miliónov dolárov, sa uchádzalo viacero záujemcov. Nielen ZIL, GAZ, Kamaz, ale napríklad aj malá automobilka Marusia, známa výrobou superluxusného ruského kupé. Lenže podľa posledných informácií z tamojších médií dostal prednosť projekt Cortege, ktorý zastrešuje viacerých producentov.

Interiér prezidentskej limuzíny má byť nielen... Foto: Rossijskaja gazeta
Putinová limuzína Interiér prezidentskej limuzíny má byť nielen luxusný, ale poskytovať aj ochranu proti útokom strelnými zbraňami či granátmi.

Nevynímajúc nemeckú konštrukčnú kancelárie Porsche Engineering. Výsledkom majú byť tri vozidlá na spoločnej platforme. Od SUV, cez veľkopriestorový van až po samotnú prezidentskú limuzínu, ktorá má v projekte absolútnu prioritu. Prvé dve snímky z ruskej tlače ukazujú luxusný sedan s monumentálnou prednou maskou, ktorá tak trochu evokuje limuzíny Rolls-Royce alebo Bentley. Tomu má zodpovedať aj luxus.

Pochybovať nemožno ani o pancierovaní a ďalších ochranných systémoch, ktoré majú zaistiť ruskej hlave štátu absolútnu bezpečnosť. Prvé prototypy by mali odštartovať jazdné skúšky už v budúcom roku a v roku 2017 má byť definitívne hotová aj prezidentská limuzína. O montáž sa postará spoločnosť UAZ z Uľjanovska, ktorá patrí spoločnosti Sollers.

Ročne má vzniknúť 7 000 až 10 000 vozidiel. Len päť percent z nich však bude určených pre štátne potreby. Ostatné pôjdu do predaja, čo by malo čiastočne vykryť náklady za projekt.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Vladimir Putin #ZIL #Kamaz #Marusia #Gaz #Cortege #Uaz #Sollers
Články podľa značiek