Audi vyrobilo šesť miliónov vozidiel s pohonom Quattro

Audi síce nebolo prvou automobilkou, ktorá priviedla pohon oboch náprav do sériovej produkcie osobných áut, no systém Quattro, predstavený v roku 1980, sa i tak stal synonymom pre všetky štvorkolky. Dnes má Audi na konte neuveriteľných šesť miliónov exemplárov.

21.07.2014 14:00
debata
Jubilejným exemplárom s poradovým číslom 6 000... Foto: Audi
Audi Quattro Jubilejným exemplárom s poradovým číslom 6 000 0000 sa stalo ostré SUV Audi SQ5 quattro 3,0 TDI.

O raste popularity Quattra svedčí fakt, že od roku 2010, keď oslavoval systém tridsiate výročie a Audi deklarovalo 3,3 milióna vyrobených vozidiel s týmto systémom, ich z liniek za posledné štyri roky zišlo ďalších 2,7 milióna kusov. Okrem permanentného pohonu Quattro s diferenciálom Torsen sú však v tomto čísle zahrnuté aj Audi s pohonom 4×4, ktoré využívajú lacnejšiu techniku s elektro-hydraulickou spojkou Haldex.

Pohon Quattro predstavilo Audi v roku 1980.... Foto: Audi
Audi Quattro 1980 Pohon Quattro predstavilo Audi v roku 1980. Jeho nositeľom sa stalo legendárne Audi Quattro.

Celkovo tak Audi vyrobilo za 34 rokov celkom šesť miliónov vozidiel s pohonom 4×4. Jubilejným kusom sa iste nie náhodou stalo poriadne ostré SUV SQ5 quattro so 6-valcovým dieselom 3,0 TDI (230 kW), dopovaným dvojicou turbodúchadiel a 8-stupňovou automatickou prevodovkou ZF. Atraktívny kúsok so sivým lakom karosérie však neostane v Európe. Objednal si ho totiž americký zákazník. Aj to je dôkazom, že Quattro obsadilo celú planétu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Quattro
Články podľa značiek