Mercedes S600 Guard: Pancierové 'esko' sa výbušnín nebojí

Kým predošlé pancierované verzie Mercedesu S pochádzali zo spolupráce s externými úpravcami, tentoraz si svoju nepriestrelnú vlajkovú loď vyvinula automobilka sama. Aj vďaka tomu prekonáva v ochrane posádky pred útokmi najväčších rivalov z Mníchova a Ingolstadtu.

15.08.2014 12:00
debata (10)
Podľa stuttgartskej automobilky nemá nový... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Podľa stuttgartskej automobilky nemá nový Mercedes-Benz S 600 Guard slabé miesto. Ako celok spĺňa ochranu posádky pred útokmi zbraňami a výbušninami podľa noriem VR9 a ERV2010.

Vývoj a výroba pancierovanej limuzíny triedy S priamo automobilkou znamená veľkú výhodu. Úpravy sa totiž môžu začať už v štádiu samotnej montáže a nie až po finalizácii auta. Takto sa dostalo triede S napríklad potrebné vystuženie skeletu karosérie, ktoré počíta s nárastom pohotovostnej hmotnosti. To je však len začiatok. Mercedes S 600 Guard je totiž prvou sériovou limuzínou, ktorá spĺňa komplexnú balistickú ochranu podľa normy VR9. Odolá tak opakovanej streľbe zo samopalu AK-47, ale aj z útočnej pušky M61-AP. Konkurenti z Mníchova a Ingolstadtu spĺňajú túto normu len v niektorých oblastiach.

Súčasťou vybavenia môže byť aj systém... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Súčasťou vybavenia môže byť aj systém výstražných svetiel.

Týka sa to nielen nepriehľadných, ale aj priehľadných častí karosérie. Pancierovaný je dokonca celý podvozok. Pod vonkajším plášťom nájdeme ochranné prvky vyrobené z ušľachtilej ocele a aramidových vlákien, ktoré spevňujú celú štruktúru, a navyše poskytujú tepelnú izoláciu. Vrstvené bezpečnostné sklá sú zas z vnútornej strany potiahnuté polykarbonátovou vrstvou a nemajú problém zastaviť muníciu vystrelenú zo vzdialenosti len 120 mm. Komplexnosť úprav však najviac dokladuje odolnosť proti výbušninám podľa klasifikácie ERV 2010.

Sympatické je, že úpravy karosérie nenarušili... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Sympatické je, že úpravy karosérie nenarušili jej dizajn. Pancierovaná trieda S je rovnako diskrétna ako bežné verzie.

Komu to nestačí, môže za príplatok voliť ďalšie špeciálne prvky. Od nepriehľadných roletiek, výstražných lediek a hasiaceho systému až po alarm či rezervnú zásobu kyslíka, ktorá umožní prežitie aj v prostredí plnom jedovatých plynov či v prípade chemického útoku. Sympatické pritom je, že ochranná „škrupina“ karosérie nijakým spôsobom nenarušila dizajn tejto prestížnej limuzíny. Je rovnako diskrétna ako bežné limuzíny triedy S. To isté sa týka komfortu a dynamiky. Úpravy nezmenšili vnútorný priestor a nevyžiadali si ani ústupky vo vybavení.

Interiér svojím luxusom nijako nezaostáva. K... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Interiér svojím luxusom nijako nezaostáva. K dispozícii je napríklad aj chladiaci box na šampanské.

K dispozícii sú všetky bezpečnostné a komfortné prvky. Napríklad radarový tempomat, rozoznávanie chodcov s automatickým brzdením, nočné videnie či pneumatické odpruženie Airmatic. Voliť môžete vyhrievané okná či hydraulické sťahovanie ťažkých zadných okien. Z dôvodu vyššej hmotnosti, ktorú však automobilka neudáva, musel byť upravený aj podvozok. Má silnejšie pružiny, podstatne výkonnejšie 6-piestikové brzdy, a najmä pneumatiky Michelin Pax s technológiou run-flat, ktoré aj po úniku tlaku umožňujú dojazd do vzdialenosti 30 kilometrov.

Vrstvené sklá odolajú priamej paľbe aj zo... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Vrstvené sklá odolajú priamej paľbe aj zo vzdialenosti len 120 mm.

Rozhýbať tento kolos pomáha najvýkonnejší motor, aký je pre triedu S, s výnimkou verzií AMG, k dispozícii. Pod kapotou si našiel miesto 12-valec s výkonom 390 kW a krútiacim momentom 830 Nm, spojený so 7-stupňovou automatickou prevodovkou 7G-Tronic. Výrobca tak sľubuje dostatočnú akceleráciu v prípade potreby rýchleho úniku. Presnú hodnotu zrýchlenia však neuviedol. Z dôvodu bezpečnosti bola vzhľadom na vysokú pohotovostnú hmotnosť obmedzená maximálna rýchlosť z pôvodných 250 na stále dostatočných 210 km/h.

Za príplatok si môže pancierová trieda S so... Foto: Ľuboš Pilc, Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S600 Guard Za príplatok si môže pancierová trieda S so sebou voziť zásobu kyslíka a hasiaci systém.

Okrem limuzíny S 600 Guard ponúka Mercedes-Benz aj ďalšie tri modely s týmto označením – E Guard, G Guard a M Guard.

Mercedes-Benz S600 Guard
Mercedes-Benz S600 Guard
+9Mercedes-Benz S600 Guard

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes S 600 #Guard
Články podľa značiek