Autosalón Nitra 2014: Premiéry aj z Paríža, no Fabia nepríde

Dvadsiaty prvý ročník nitrianskeho autosalónu, ktorý sa začína vo štvrtok, má nový októbrový termín. Po dlhých rokoch sa tak v halách Agrokomplexu objaví aj pár noviniek z Paríža.

15.10.2014 06:00 , aktualizované: 18:21
Autosalón Nitra 2014 Foto:
Na nitriansky autosalón by mali doraziť minimálne tri nové autá z Paríža. Veľké prekvapenia však nečakajte.
debata (1)

Nový termín autosalónu v Nitre, posunutý zo septembra na október, znel sľubne, no zdá sa, že mu to neprinesie zásadnú výhodu. Je síce už po parížskom autosalóne, kde debutovali desiatky nových modelov, no na druhej strane príliš skoro na to, aby sa importérom podarilo priviesť najnovšie jesenné premiéry do mesta pod Zoborom. Nitra tak v porovnaní s autosalónom v Bratislave, ktorý sa koná približne s mesačným odstupom od jarnej prehliadky v Ženeve, bude na počte slovenských premiér opäť strácať. Situáciu zachraňuje Mercedes-Benz, Peugeot a Volkswagen.

Nový Mercedes-Benz C Combi bude jednou z mála... Foto: PMS
Autosalón Nitra 2014 Nový Mercedes-Benz C Combi bude jednou z mála nitrianskych premiér, ktoré absolvovali svetový debut len pred pár dňami v Paríži. K „céčku“ sa ešte pridá modernizované štvordverové kupé CLS.

Dané je to aj tým, že nitriansky autosalón ostáva stále skôr salónom dílerov ako importérov. Výnimkou je spomínaný Mercedes ale tiež Citroën. Inak obsadia väčšinu expozícií regionálni predajcovia. Niektorých ale podporia importéri. Ohlásených je celkovo 22 noviniek, no ide zväčša o autá, ktoré síce na Slovensku vystavené ešte neboli, ale väčšina z nich je už v predaji. Napríklad nový Renault Twingo alebo Citroen C4 Cactus. Do Nitry však z Paríža predsa len pár kusov dorazí. Napríklad Mercedes-Benz C Combi, modernizované štvordverové kupé Mercedes-Benz CLS, vynovená vlajková loď Peugeotu, model 508 či nový Volkswagen Passat. V hre je ešte premiéra nového Smartu. Na tretiu generáciu Škody Fabia či nový Hyundai i20 sa však rozhodne netešte.

K tomu najnovšiemu zo svetových  jesenných... Foto: PMS
Autosalón Nitra 2014 K tomu najnovšiemu zo svetových jesenných premiér budeme môcť v Nitre pripočítať aj modernizovaný Peugeot 508.

Skromný zoznam premiér vyplýva aj z toho, že sa salónu nezúčastňujú všetky značky. V tom si je Nitra s Bratislavou stále podobná. Dva autosalóny na takú malú krajinu sú jednoducho pre väčšinu importérov priveľkou finančnou záťažou a tak uprednostnia jeden alebo druhý. Účasť v Nitre odmietli napríklad BMW, Audi, Fiat, Hyundai alebo Toyota. No i tak je značiek zastúpených podstatne viac ako po minulé krízové roky. Podľa tlačovej správy výstaviska ich bude 19. Bohužiaľ, v novinkách sa nepretrhnú ani automobilky, ktoré majú na Slovensku svoje výrobné závody. Kia napríklad v Paríži predstavila modernizovanú Vengu zo Žiliny, ale do Nitry ju neprivezie.Výnimkou je Volkswagen s moderizovaným Touaregom, ktorý mal svetovú premiéru v Pekingu.

Autosalón v číslach

Ročník 21.
Termín konania 16. – 19. 10. 2014
Počet zúčastnených značiek 19
Počet ohlásených slovenských premiér 22

Nitriansky autosalón sa bude snažiť prilákať návštevníkov aj akciovými zľavami a pomerne bohatým sprievodným programom. Počas akcie bude prebiehať v areáli výstaviska Agrokomplexu Truck Show, zraz tuningových vozidiel, zraz historických vozidiel Citroën 2CV, ale aj podujatia, ktoré s automobilizmom príliš nesúvisia. Napríklad finále Slovenského pohára silákov, autogramiáda dabingových hercov či vystúpenia hudobných skupín. Ale kto vie, možno sa ešte do zajtra dočkáme nejakého prekvapenia. Zoznam vopred ohlásené premiér nebýva zväčša celkom kompletný.

Ohlásené slovenské premiéry

Značka Model
MERCEDES – BENZ Trieda CLS, Trieda C , Trieda C Combi
FORD Tourneo Courier
KIA Sportage
SUBARU WRX STI
RENAULT Captur Helly Hansen, Twingo, Trafic, Master
CITROËN C4 Cactus, DS3, C1
VOLVO V40 Cross Country Ocean Race, XC60 Ocean Race
JAGUAR F-Type V8 R
LAND ROVER Range Rover SDV8 Vogue Black Pack
OPEL Vivaro Van
PEUGEOT 508
VOLKSWAGEN Passat, Passat Variant, Touareg, Jetta
Autosalón Nitra 2014 Foto: Agrokomplex
Autosalón Nitra 2014 Autosalón Nitra 2014

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Agrokomplex #Autosalón Nitra 2014
Články podľa značiek