DynaSpike: Ostnatý pás zastaví cestných pirátov. Bez rizika

Ostnaté pásy na zastavenie unikajúcich vodičov nie sú žiadnou novinkou. Zato pás DynaSpike určite áno. Ovláda sa totiž na diaľku, čo je pre políciu omnoho bezpečnejšie.

21.10.2014 16:00
DynaSpike Foto:
Rozťahovací pás s ostňami sa rozvinie za necelú sekundu pomocou stlačeného vzduchu. Ovládať sa dá diaľkovo.
debata (3)

Používanie ostnatých pásov na zastavenie zločincov so sebou prináša mnohé riziká. Rozvinúť ich treba tesne pred prichádzajúcim vozidlom, aby neboli ohrození ostatní účastníci premávky a následne ich stiahnuť. To však znamená nebezpečenstvo pre policajtov, ktorí s nimi pracujú. Američan Eric Spencer však prišiel so zaujímavou inováciou. Jeho systém je možné riadiť na vzdialenosť 30 metrov. Mechanizmus s ostňami sa rozvinie za jednu sekundu. A to s dosahom 5,3 metra.

Pritom nejde o žiadne zložité zariadenie. Využíva silu stlačeného vzduchu, pomocou ktorého sa pás rozvinie aj zloží. Potrebný tlak zabezpečí kompresor na 12 voltov, takže je ho možné pripojiť na obyčajnú autobatériu alebo cez 12 V zástrčku vo vozidle. Zaujímavosťou je, že po prepichnutí pneumatík ostanú ostne v plášti, čím sa zabráni poškodeniu iných áut. Následne je ich však možné vrátiť späť. Samozrejme, v porovnaní s bežným ostnatým pásom je systém trikrát drahší. Stojí až 1 700 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #policajti #DynaSpike
Články podľa značiek