Mini Citysurfer: 'Rolls-Royce' medzi kolobežkami jazdí na elektrinu

S elektrickou kolobežkou Mini môžete vojsť do výťahu aj do kancelárie. Nabíjať sa dá priamo v aute. Zatiaľ však ide len o koncept.

05.12.2014 16:00
debata
Kolobežka Citysurfer využíva elektrický pohon.... Foto: Mini
Mini Citysurfer Kolobežka Citysurfer využíva elektrický pohon. Li-ion akumulátory v podlahe jej zabezpečia dojazd 15 až 25 km. Maximálna rýchlosť je 25 km/h.

Bicykle sú už dávno súčasťou ponuky mnohých automobiliek. Mini je však trochu iné. Jeho kompaktnému imidžu by viac svedčala kolobežka. A presne tú nedávno predstavilo. Volá sa Mini Citysurfer a okrem ľudskej sily ju poháňa aj elektromotor zabudovaný v zadnom kolese. Medzi kolobežkami je to nepochybne „Rolls-Royce“. Alebo poznáte iný podobný dopravný prostriedok s modernými li-ion batériami? Tie si vozí v ráme a ich kapacita stačí na dojazd od 15 do 25 kilometrov.

Po zložení sa hravo zmestí do kufra... Foto: Mini
Mini Citysurfer Po zložení sa hravo zmestí do kufra trojdverového Mini. Počas jazdy ju možno dobíjať. Váži však 18 kg, čo nie je až tak málo.

Elektrický pohon sa aktivuje automaticky po dosiahnutí minimálnej rýchlosti, teda keď sa jazdec s kolobežkou rozbehne. Rýchlosť reguluje akcelerátorom na riadidlách. Ak chce využiť iba vlastnú silu, možno celý elektrický pohon vypnúť a ďalej pokračovať len energiou svalov. O spomalenie sa starajú kotúčové hydraulické brzdy na prednom aj zadnom kolese a navyše brzdný moment samotného elektromotora, ktorý dokáže rekuperovať zotrvačnú energiu späť do batérií.

O špičkovej konštrukcii svedčia aj hydraulické... Foto: Mini
Mini Citysurfer O špičkovej konštrukcii svedčia aj hydraulické kotúčové brzdy. Okrem toho brzdí Citysurfer aj brzdným momentom elektromotora.

Citysurfer má celkovú hmotnosť 18 kilogramov. Nie je to málo, no automobilka tvrdí, že po zložení rámu a riadidiel je kolobežku možné zobrať so sebou napríklad do prostriedkov verejnej dopravy alebo naložiť do kufra trojdverového Mini, bez nutnosti sklopenia zadných operadiel. Počas jazdy sa dá pritom kolobežka dobíjať z dvanásťvoltovej zásuvky v aute. Samozrejme, dobíjať akumulátory nie je problém ani z bežných zásuviek. Koľko času však potrebuje na úplné dobitie, Mini neprezradilo.

Na nastaviteľných riadidlách sa nachádza... Foto: Mini
Mini Citysurfer Na nastaviteľných riadidlách sa nachádza dobíjací box na smartfóny. Vďaka tomu možno počas jazdy využívať internetové aplikácie Mini Connected, napríklad navigáciu Last Mile Navigation.

Víziou automobilky je, že jej kolobežka by mohla slúžiť pre dodatočnú mobilitu, teda napríklad cestou z auta do práce, zmestí sa totiž do výťahov aj do kancelárie. Vhodná je tiež na relax. Maximálna rýchlosť 25 km/h nevyžaduje žiadne špecifické vodičské oprávnenia. O pohodlnú jazdu sa starajú relatívne veľké kolesá so vzduchovými pneumatikami, nastaviteľné riadidlá aj dobíjací držiak na smartfón, vďaka ktorému možno využívať aplikácie Mini Connected.

Či dovedie Mini Citysurfer do série a zaradí ho do zoznamu príslušenstva, v tlačovej správe nespresnilo.

Mini Citysurfer
Mini Citysurfer
+11Mini Citysurfer

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Mini Citysurfer #kolobežka
Články podľa značiek