Škoda hlási 1 000 000 vyrobených áut za rok. Prvýkrát v histórii

V decembri zišiel z liniek materského závodu Škody v Mladej Boleslavi miliónty automobil vyprodukovaný za jeden jediný rok. Je to prvý raz v 119-ročnej histórii automobilky, čo vyrobila tak obrovský počet vozidiel v tak krátkom čase. V roku 1991 to bolo šesťkrát menej.

12.12.2014 17:00
debata (2)
Na rekordnom výsledku sa podieľali okrem... Foto: Škoda-Auto
Škoda vyrobila milión áut za rok Na rekordnom výsledku sa podieľali okrem materského závodu Škody v Mladej Boleslavi (na obrázku) aj zahraničné výrobné kapacity, najmä čínsky koncernový podnik Shanghai Volkswagen.

Jubilejným exemplárom sa stala nová Škoda Fabia 1,2 TSI (81 kW) v bielej farbe Moon. Zišla z liniek materského závodu v Mladej Boleslavi presne 11. decembra. Pre Škodu predstavuje skutočný historický míľnik. Ešte nikdy nevyprodukovala v priebehu jediného roka toľko automobilov. Samozrejme, na výsledku sa podieľali aj jej zahraničné závody, najmä čínsky koncernový podnik Shanghai Volkswagen, kde vyrába šesť lokálnych modelov, ale aj ruské závody v Nižnom Novgorode a Kaluge či v indických mestách Puna a Aurangabad.

Jubilejným exemplárom sa stala nová Škoda Fabia... Foto: Škoda-Auto
Škoda vyrobila milión áut za rok Jubilejným exemplárom sa stala nová Škoda Fabia 1,2 TSI (81 kW) v bielej farbe Moon. Zišla z liniek materského závodu v Mladej Boleslavi presne 11. decembra.

Zabudnúť nemôžme ani na bratislavský závod Volkswagenu, kde vzniká najmenší model Citigo. Dokumentuje to obrovský rast Škody za posledné štvrťstoročie. Veď v čase vstupu do koncernu Volksawagen roku 1991 vyrábala len jeden jediný model (Favorit) a orientovaná bola najmä na domáci trh. Dnes má v ponuke sedem modelových radov so štyridsiatimi variantmi a pôsobí vo vyše 100 krajinách celého sveta. Od roku 2010 je jej najväčším trhom Čína. Len v posledných jedenástich mesiacoch zhltla približne 250 000 kusov vozidiel, čo je celá štvrtina tohtoročnej produkcie.

Ešte lepšie si možno predstaviť rast produkcie Škody, ktorá má 119-ročnú históriu, ak uvážime, že kým na prvých päť miliónov vyrobených vozidiel (r. 1991) potrebovala 86 rokov, druhých päť miliónov mala na konte za necelých pätnásť (r. 2006). A rast pokračuje. V budúcom roku môže počítať s posilou v podobe novej Fabie a tiež nového Superbu, takže tohtoročné výrobné a predajné čísla budú nepochybne prekročené. Do roku 2018 chce Škoda predávať minimálne 1,5 milióna áut ročne.V jej portfóliu pribudne aj veľké SUV.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #výroba áut
Články podľa značiek