Predaj elektromobilov v EÚ vzrástol vlani o polovicu

Vlani sa v krajinách Európskej únie predalo 97 791 elektromobilov a hybridov. Väčšina z nich končí v severnej Európe a v Holandsku.

24.02.2015 18:00
debata
Jedným z najúspešnejších elektromobilov... Foto: Nissan
Nissan Leaf Jedným z najúspešnejších elektromobilov súčasnosti je Nissan Leaf.

Predaj elektromobilov a hybridov v Európe vzrástol vlani o polovicu na 97 791 áut. Oznámilo to európske združenie výrobcov automobilov ECAE. Z celkového počtu tvoria čisté elektromobily približne 60 %, zvyšok pripadá na vozidlá s hybridným pohonom. Absolútne najväčšie predaje elektromobilov zaznamenali úrady v Nórsku, vo Veľkej Británii, v Holandsku a vo Francúzsku, kde prvé registrácie prekročili 10 000 áut.

Najväčší podiel registrácií elektromobilov na celkovom predaji áut má Nórsko s 13,7 percenta. Celoeurópsky priemer je však len 0,76 %. I tak ide o rast, ktorý sa prejavil prakticky vo všetkých krajinách EÚ s výnimkou Holandska, ktoré však predvlani vykázalo absolútny rekord. Skutočne významný rast cez 11 000 vozidiel bol vlani len v Nórsku a vo Veľkej Británii.

Najväčší počet zaregistrovaných elektromobilov na milión obyvateľov je opäť v Nórsku, nasleduje Holandsko, Švédsko, Rakúsko a Švajčiarsko. Celoeurópsky priemer je 194 elektromobilov na milión obyvateľov. Ich masovému rozšíreniu stále bráni vysoká cena, nedostatočná sieť rýchlonabíjacích staníc a krátky dojazd. Darí sa im preto najmä v krajinách, ktoré poskytujú vysoké dotácie na nákup ekologických vozidiel.

K najväčším výrobcom elektromobilov patria automobilky z Japonska a USA. Najviac ich predáva Nissan, Toyota, General Motors a Tesla. Samotné batérie majú však pôvod hlavne v Ázii. Ak by dopyt po elektromobiloch rástol rovnakým tempom aj v budúcnosti, malo by už budúci roku brázdiť komunikácie po celom svete viac ako jeden milión elektrických vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily
Články podľa značiek