WCOTY 2015: Svetové auto roka speje do finále. Zabojuje aj Passat

Len v pondelok si zo Ženevy odniesol Volkswagen Passat titul víťaza európskej ankety Car of the Year 2015 a už tu máme ďalšie kolo svetovej súťaže World Car of the Year. Desiatka semifinalistov, známa od začiatku februára, sa zúžila na troch kandidátov.

04.03.2015 18:00
WCOTY - 2015 Foto:
Z 25 nominovaných vozidiel postúpilo do druhého kola desať. Dnes v Ženeve sa ale okruh kandidátov zúžil na troch. O titul budú bojovať Ford Mustang, Mercedes-Benz triedy C a VW Passat.
debata

Vo februári vybrala 69-členná porota novinárov z celého sveta semifinalistov ankety Svetové auto roka 2015 (WCOTY). Z 25 prihlásených nových modelov postúpilo do druhého kola desať. V Ženeve sa však zoznam opäť zúžil. Do finále o najprestížnejšie svetové automobilové ocenenie mieria už len traja kandidáti – Ford Mustang, Mercedes-Benz triedy C a VW Passat.

VW Passat je horúcim kandidátom na zlato. Aj... Foto: Volksagen
VW Passat - COTY 2015 VW Passat je horúcim kandidátom na zlato. Aj preto už má na konte čerstvý titul Európskeho auta roka 2015.

O šance tak definitívne prišli napríklad Citroën C4 Cactus, päťdverové Mini, Nissan Qashqai, Jeep Renegade, BMW 2 Active Tourer a dokonca aj jeden z favorizovaných modelov – Mazda 2, ktorej predošlá generácia získal vo WCOTY zlato. Rozhodovať sa teda bude medzi dvoma Európanmi a jedným Američanom.

Mercedes-Benz triedy C skončil v Európe s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz C 2014 Mercedes-Benz triedy C skončil v Európe s bronzovou medailou. Uvidíme, ako sa mu bude dariť v celosvetovej ankete.

Vzhľadom na pôvod Mustanga, ktorý je takmer výlučne americkou záležitosťou, a jeho pozíciu medzi športovými autami, to však vyzerá skôr na konečný súboj Mercedesu a Volkswagenu. Passat aj trieda C sú totiž globálnymi modelmi, aj keď pre úplnosť, americký Passat je trochu z iného súdka. Oba navyše zabodovali v Európskom aute roka 2015. Passat si odniesol zlato a trieda C bronz.

Účasť Mustanga vo finále je prekvapením.... Foto: Ford
Ford Mustang 2014 Účasť Mustanga vo finále je prekvapením. Jednak, preto, že ide o športové auto a že napriek globálnym ambíciám novinky, bol doteraz spájaný takmer výlučne s americkým trhom.

Okrem hlavnej kategórie majú svojich finalistov aj podkategórie Športové auto roka (World Performance Car), Ekologické auto roka (World Green Car), kategória dizajnu (World Car Design) a od vlaňajšieho roka aj kategória Luxusné auto roka (World Luxury Car). Postupujúce modely nájdete v tabuľkách.

O definitívnom víťazovi rozhodne novinárska jury v apríli na autosalóne v New Yorku. Aktuálnym držiteľom ocenenia World Car of the Year za rok 2014 je Audi A3. Pred ním si zlato odniesol Volkswagen Golf a rok predtým Volkswagen up! A to má ešte automobilka z Wolfsburgu na konte zlato aj za Polo v roku 2010. Ak by zabodovala s Passatom, bolo by to teda už jej štvrté víťazstvo.

Finalisti WCOTY 2015

Ford Mondeo
Mercedes-Benz C
VW Passat

Finalisti World Luxury Car

BMW i8
Mercedes-Benz S Coupé
Range Rover Autobiography Black LWB

Finalisti World Performance Car

BMW M3/M4
Jaguar F-Type R Coupé
Mercedes-Benz AMG GT

Finalisti World Green Car

BMW i8
Mercedes-Benz S 500 Plug-in Hybrid
Volkswagen Golf GTE

Finalisti World Car Design

Citroën C4 Cactus
Mercedes-Benz C
Volvo XC90

Predchádzajúci víťazi WCOTY

Rok 1. 2. 3.
2008 Mazda 2 Ford Mondeo Mercedes-Benz C
2009 Ford Fiesta Toyota iQ VW Golf
2010 VW Polo Mercedes-Benz E Toyota Prius
2011 Audi A8 BMW 5 Nissan Leaf
2012 VW up! BMW 3 Porsche 911
2013 VW Golf Mercedes-Benz A Porsche Boxster
2014 Audi A3 Mercedes-Benz S BMW i3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford Mustang #VW Passat #Mercedes-Benz C #COTY 2015
Články podľa značiek