Autosalón Bratislava 2015: Prídu premiéry zo Ženevy aj Detroitu

Jarný autosalón v bratislavskej Inchebe prinesie až 80 slovenských premiér. Vyzerá to na najsilnejší ročník v poslednej dekáde.

14.04.2015 06:00
debata (2)
Slovenskú premiéru absolvuje v Bratislave dlho... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2015 Slovenskú premiéru absolvuje v Bratislave dlho očakávaná nová Škoda Superb. Zakrátko zamieri aj do predaja.

Tohtoročná automobilová jar bude na novinky mimoriadne bohatá. A to aj na Slovensku. Predajcovia áut sú jednoducho pri chuti, keďže vlani mali po dlhých rokoch pôstu opäť viac dôvodov na radosť. Odbyt áut stúpol medziročne o viac ako deväť percent a dosiahol jeden z najlepších výsledkov za poslednú dekádu. Nepochybne sa to prejaví aj na úrovni bratislavského autosalónu, ktorý začína dnes v bratislavskej Inchebe.

Viac značiek ako po minulé roky

Konečne bude v halách bratislavského výstaviska na brehu Dunaja takmer kompletná zostava u nás zastúpených značiek. V porovnaní s minulým ročníkom sa na autosalón vráti napríklad Renault a Dacia. Kompletná bude dokonca aj zostava nemeckého prémiového tria, kde niekoľko rokov absentovalo BMW a a Audi. Spoločnosť im budú robiť Jaguar či Cadillac. Z prémiových značiek bude chýbať len Lexus a Volvo.

Neúčasť švédskej automobilky je výsledkom vlaňajšieho rozhodnutia centrály nepodporovať lokálne automobilové výstavy, tie na Slovensku nevynímajúc. Z masovejších značiek bude najväčšou stratou absencia Seatu a Toyoty. Toyota však plánuje uviesť najdôležitejšie tohtoročné novinky až v priebehu leta a jesene, takže na rozdiel od vlaňajška výstavu vynechá. Podobne ako Mitsubishi či slovenská rarita – čínsko-izraelská automobilka Qoros, ktorá predáva v Európe autá zatiaľ len u nás.

Autosalón v číslach

Autosalón Bratislava - logo Foto: Incheba
Autosalón Bratislava - logo Autosalón Bratislava - logo
Ročník 25.
Termín konania 14. – 19. 4
Výstavná plocha 40 000 m2
Počet značiek 35
Počet výstavných premiér cca 80

Vlani predal Qoros na starom kontinente len 54 vozidiel, čo znamená, že veľa dôvodov míňať peniaze na lokálnu výstavu nemá, hoci v Ženeve predstavil nový model. I tak bude automobilový trh reprezentovať v Inchebe 35 značiek, takže prísť do Bratislavy sa určite oplatí. To aj z dôvodu výborného termínu, ktorý je situovaný približne mesiac po autosalóne v Ženeve, ale tiež tri mesiace po americkej motoršou v Detroite. Kľúčové jarné novinky sú teda už po premiére a pomaly mieria aj k nám.

Až 80 slovenských premiér

V Bratislave preto uvidíme napríklad v Detroite predstavené Audi Q7, vyrábané v Bratislave a nové SUV-kupé Mercedes-Benz GLE Coupé, ale tiež ženevskú hyperluxusnú limuzínu Mercedes-Maybach, Hyundai Tucson, Kiu Sorento, úplne nové SUV Renault Kadjar, Hondu Civic Type-R a samozrejme novú Škodu Superb. Objavia sa tu aj autá, ktoré síce absolvovali debut už vlani, ale pre náš trh sú horúcimi novinkami. V prvom rade je to Suzuki Vitara, dlho očakávaný Renault Espace, Mazda CX-3, Mazda 2 či Land Rover Discovery Sport.

K ťahákom výstavy sa zaradí koncept VW GTI... Foto: Volkswagen
Volkswagen GTI-Roadster Vision Gran Turismo K ťahákom výstavy sa zaradí koncept VW GTI Roadster Concept GT, postavený na základe virtuálneho modelu pre populárnu počítačovú hru Gran Turismo.

K menším premiéram môžeme prirátať viacero faceliftov. Napríklad modernizovanú Hondu CR-V, Kiu Venga a Kiu Rio, Hyundai i40 a ix20, Citroën C4, DS 5, alebo Peugeot 208. Objavia sa tu aj dva koncepty. Peugeot privezie do Incheby tri roky starú, ale stále fascinujúcu štúdiu hybridného superšportu Onyx s výkonom 500 kW, ktorého karbónový skelet sa skladá iba z 12 dielov. Volkswagen zakontruje konceptom GTI Roadster, ktorý bol postavený na základe virtuálneho modelu pre najpopulárnejšiu počítačovú hru Gran Turismo.

Luxusné modely samostatne

Samostatnú sekciu vytvorí Exclusive Salon, kde sa predstavia luxusné značky Bentley, Rolls-Royce, Ferrari, Maserati či Lamborghini. Bentley ukáže Continental GT3-R, Rolls zas kupé Wright a Ferrari novú Californiu T. Sprievodný program bude obsahovať testovacie jazdy na nových modeloch (Citroën, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Peugeot, VW), ale aj tradičné otvorenie tuningovej sezóny. Zdá sa, že čo sa týka počtu premiér a účasti, má konkurenčný nitriansky autosalón Bratislave čo závidieť.

V sekcii Exclusive salon uvidia návštevníci aj... Foto: NAIAS
Ferrari California T - 2015 V sekcii Exclusive salon uvidia návštevníci aj tento nádherný kabriolet Ferrari California T, po dlhých rokoch prvé Ferrari s preplňovaným motorom.

Zoznam výstavných premiér

ASTON MARTIN
Vanquish Volante
AUDI
Q7, A3 e-tron, TTS 3, A6 facelift, A7 facelift, S8 facelift, Q3 facelift
BMW
1 facelift, i8, DTM
BENTLEY
Flying Spur V8, GT3 -R
CADILLAC
ATS Coupe, CTS 2015, Escalade 2015
CITROËN
C4 facelift, Berlingo facelift
CORVETTE
C7 2015
DACIA
Sandero LS Celebrration, Logan MCV LS Celebrration, Logan LS Celebrration, Lodgy LS Celebrration, Duster LS Celebrration, Dokker LS Celebrration
DS
5 facelift
FERRARI
California T
FIAT
500X, Doblo facelift
FORD
Focus 2015, Mondeo 2015, Kuga Titanium Plus, Mustang
HONDA
HR-V 2015, CR-V facelift, Jazz 2015, Civic TypeR
HYUNDAI
Tucson 2015, ix20 facelift, i40 facelift
JAGUAR
XE
JEEP
Renegade
KIA
Sorento 2015, Venga facelift, Rio sedan, Rio facelift
LAMBORGHINI
Huracán
LAND ROVER
Discovery Sport 2015
MAZDA
CX-3 2015, 2 2015, 6, CX-5
MASERATI
GranTurismo
MERCEDES-BENZ
Mercedes-Maybach, GLE Coupé, CLA Shooting Brake, AMG GT
NISSAN
Pulsar 1,6
OPEL
Corsa OPC, Adam Rocks
PEUGEOT
208 facelift, 308 SW GT, 508 RHX facelift, Partner facelift, Onyx Concept
RENAULT
Espace 2015, Kadjar, Captur Helly Hansen, Twingo
ROLLS ROYCE
Ghost Series II, Wraith
SUZUKI
Vitara 2015, Swift Violet, S-Cross Special edition
ŠKODA
Superb
VW
Polo GTI, Caddy 2015, Passat 2015, GTI Roadster Concept GT, XL1
Incheba Bratislava - mapa Foto: Incheba
Incheba Bratislava - mapa Incheba Bratislava - mapa

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba #Autosalón Bratislava 2015
Články podľa značiek