Leon Cupra ST: Španielske kombi je najrýchlejšou predokolkou

Boj o post najrýchlejšej predokolky na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring neustáva. Zlato si najnovšie odnáša kombi Seat Leon Cupra ST. Prekvapivo bolo rýchlejšie než kupé Leon Cupra SC.

20.05.2015 16:00
debata
Španielske kombi sa prehnalo okruhom... Foto: Seat
Seat Leon Cupra ST - Nurburgring Španielske kombi sa prehnalo okruhom Nürburgring za 7 minút a 58 sekúnd, to je dokonca o štyri desatiny lepší čas v porovnaní s kupé Leon Cupra SC. Dôvodom je vraj lepšia aerodynamika.

Vo februári sa Seat Leon Cupra SC stal oficiálne najrýchlejšou sériovou predokolkou na okruhu Nürburgring. Teda ak si nevšímame výsledok Renaultu Mégane R.S. Trophy-R, ktorý vznikol len v limitovanej edícii, a tiež nepočítame čas novej Hondy Civic Type-R, ktorej výsledok nebol zatiaľ oficiálne potvrdený. Seatu Leon Cupra SC sa podarilo absolvovať okruh za 7 minút, 58 sekúnd a 4 desatiny. Lenže teraz postavil Seat na štart kombi verziu Leon Cupra ST, a čuduj sa svete, tá dokázala čas o 27 cm kratšieho a o 45 kg ľahšieho hatchbacku prekonať.

Okruhoví komisári mu namerali 7 minút a rovných 58 sekúnd. Ako je to možné? Španielsky pilot Jordi Gené, ktorý stojí za oboma rekordmi, vysvetľuje štyri desatiny sekundy v prospech kombi lepšou aerodynamikou a lepším vyvážením. „V rýchlych zákrutách je zadná náprava ST progresívnejšia a maximálna rýchlosť je vyššia vďaka lepšej aerodynamike karosérie. Čo sme stratili na výjazdoch z niektorých zákrut, sme dobehli na šikanách a rovinkách.“ Výkon Seatu je naozaj obdivuhodný, ale tešiť sa zo zlata asi nebude dlho. Honda Civic Type-R má totiž okruh Nürburgring zvládnutý za 7 minút a 50 sekúnd, aj keď zatiaľ len neoficiálne. No ostrý štart je už za rohom.

Z titulu najrýchlejšej predokolky sa Seat asi... Foto: Seat
Seat Leon Cupra ST - Nurburgring Z titulu najrýchlejšej predokolky sa Seat asi dlho tešiť nebude. Na štarte je totiž už pripravená nová Honda Civic Type-R s výkonom 228 kW.

Každopádne o titul najrýchlejšieho sériového kombi na severnej slučke len tak ľahko Leon nepríde. V tejto kategórii totiž porazil neporovnateľne silnejších hráčov. Na jeho relatívne skromných 280 koní (206 kW) nestačilo Audi RS4 Avant, Audi RS6 Avant a dokonca ani BMW M5 Touring! A len tak pomimo, Leon Cupra ST dal svojím časom na frak aj Porsche Boxster S. Jediným vážnym adeptom na triumf v triede kombi je preto nový Golf R Variant so zásobou 221 kilowattov a pohonom oboch náprav 4Motion. Štvorkolka ho však na druhej strane diskvalifikuje v triede predokoliek.

Seat Leon Cupra ST - Nurburgring
Seat Leon Cupra ST - Nurburgring
+7Seat Leon Cupra ST - Nurburgring

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Saeat Leon #Seat Leon Cupra ST
Články podľa značiek