Qoros sa prepočítal. Bublina spľasla. Príchod do Európy odkladá na neurčito

Čínsko-izraelská značka výrazne škrtá svoje plány. Megalomanský projekt automobilky postavenej na zelenej lúke a s globálnymi ambíciami dostáva veľké trhliny. Európa nie je v pláne dnes ani zajtra. Qoros má čo robiť, aby prežil v Číne.

12.06.2015 12:00
Qoros - fabrika Foto:
Automobilka vybudovala v Šanghaji supermodernú fabriku s kapacitou 150 000 až 300 000 áut ročne. Vlani však predala len žalostných 7 000 vozidiel.
debata (2)

Už budúci rok chcel Qoros spustiť veľkú európsku ofenzívu, a to minimálne s troma novými modelmi. Po teste „homologizačnej logistiky“ prostredníctvom jediného slovenského dílerstva v krajinách EÚ mal v pláne zaútočiť priamo na najväčšiu automobilovú veľmoc Európy – Nemecko. Nič také sa ale diať nebude. Nový šéf Qorosu Phil Murtaugh škrtá megalomanské plány svojho predchodcu Volkera Steinwaschera jedna radosť.

Najnovším prírastkom Qorosu je tento sympatický... Foto: Qoros
Qoros 3 City SUV - 2015 Najnovším prírastkom Qorosu je tento sympatický crossover City SUV. V Európe ho tak skoro neuvidíme. Ak vôbec. Najprv sa totiž musí tento čínsko-izraelský projekt presadiť na domácom trhu.

„Európsky trh je pre nás veľmi, veľmi dôležitý. Ale nie dnes ani zajtra,“ povedal pre nemecký denník WirtschaftsWoche. A to je v absolútnom rozpore s tým, čo Qoros sľuboval ešte pred necelým rokom. Dôvody sú viac než vážne. Nejde len o akési oklieštenie európskych ambícií, ale o boj o prežitie. Qorosu sa totiž nedarí ani na domácom trhu. V Šanghaji vybudoval supermodernú fabriku s kapacitou 150 000 až 300 000 áut ročne, no vlani, v prvom roku predaja, sa pre jeho modely rozhodlo v miliardovej Číne len zanedbateľných 7 000 zákazníkov!

Projekt financovaný investičnou spoločnosťou Israel Corporation a čínskou automobilkou Chery Automobile tak dostáva poriadne trhliny. Qoros sa musí rozbehnúť najprv v Číne, kde stále buduje dílerskú sieť a ak nepadne na kolená, môže pomýšľať aj na iné trhy. Na skutočnosti, že Qoros 3 je najlepšie čínske auto, to však nič nemení. Nič sofistikovanejšie a bezpečnejšie z autorského vývoja v tejto krajine sa zatiaľ neobjavilo. Spomeňme len zisk piatich hviezdičiek z testov Euro NCAP a titul najbezpečnejšieho auta za rok 2013.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Qoros
Články podľa značiek