Našiel sa ďalší poklad. Veterány hrdzaveli v ruinách belgického hradu

Mysleli ste si, že po objave miliónových veteránov takzvanej Baillonovej zbierky na francúzskom statku je už pramalá šanca, aby sa čosi podobné zopakovalo? Omyl. Približne po pol roku je tu ďalšia senzácia. V ruinách belgického hradu „nedozrievalo“ v pivniciach víno, ale desiatky historických vozidiel. Najmä značky Alfa Romeo.

15.06.2015 12:00
Veterány - Belgicko Foto:
Zbierka vozidiel sa nachádzala v pivničných priestoroch hradnej ruiny. A to celé desaťročia.
debata (1)

Príbeh týchto áut je zamotaný podobne ako príbeh Baillonovej kolekcie. Ťažko posúdiť, či o nich niekto vedel, alebo nie. V každom prípade zostali v pivničných priestoroch jedného belgického hradu niekoľko desaťročí. Teda skôr v jeho ruinách. Hrad zdedili ešte v šesťdesiatych rokoch dvaja bratia – milovníci áut. A dopriali si ich požehnane. Lenže, ako to už býva, tak ako ľahko sa k peniazom dostali, tak o ne aj prišli.

Prevažnú časť tvoria vozidlá Alfa Romeo,... Foto: VCB
Veterány - Belgicko Prevažnú časť tvoria vozidlá Alfa Romeo, napríklad prekrásna Giulietta Sprint Speciale s karosériou od Bertoneho.

Z hradu sa pomaly stávala ruina a nakoniec sa z dôvodov exekúcie dostal do rúk belgických úradov. A chátral ďalej. Spolu s ním však v pivniciach, kde by sa darilo lepšie sudom s vínom, chátrali aj automobilové poklady. Zväčša značiek Alfa Romeo, na ktoré mali anonymní bratia slabosť. Ako vidieť zo série fotografií, zub času im dal pod vlhkými klenbami poriadne zabrať. Karosérie sú pokryté hrdzou a vrstvou prachu, chýbajú im niektoré diely či okná. No i tak ide v podstate o zázrak.

Mnohým autám chýbajú diely, niektorým dokonca... Foto: VCB
Veterány - Belgicko Mnohým autám chýbajú diely, niektorým dokonca motor. Ale nebojte sa, množstvo komponentov je uložených v škatuliach.

Parkujú tu klenoty ako napríklad Alfa Romeo Giulietta Sprint a Giulietta Sprint Speciale, ktorých hodnoty sa pohybujú na trhu nad hranicou 100 000 eur. Súčasný vlastník hradu sa tak rozhodol vytiahnuť automobilových starčekov na svetlo sveta. Či o nich vedel, alebo nie, ostáva záhadou. Možno ho presvedčil práve nedávny príbeh Baillonovej kolekcie, ktorá vyniesla astronomických 25 miliónov eur. Pre svet sú však určite ďalším veľkým objavom.

Veterány - Belgicko
Veterány - Belgicko
+5Veterány - Belgicko

Ak máte náhodou záujem, zúčastnite sa na dražbe týchto vzácnych „vrakov“, ktorá prebehne 20. júna v belgickom Heers. S blížiacou sa aukciou sa možno dostane na povrch aj viac informácií o tejto automobilovej záhade. Otázok je naozaj veľa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veterány
Články podľa značiek