V dílerstve Toyoty na Cypre sa zastavil čas. Autá tu stoja 41 rokov

Chcete si pozrieť ponuku Toyoty pre európsky trh z roku 1974? Existuje dílerstvo, kde stoja nedotknuté „nové“ autá už 41 rokov! Má to však háčik. Nejde totiž o múzeum. Predajňa sa nachádza v opustenom demilitarizovanom pásme Cypru, kde sa zastavil čas.

11.07.2015 06:00
Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty Foto:
V roku 1974 opustili obyvatelia demilitarizovanej zóny na Cypre svoje domovy. Krajina spustla. Rovnaký osud stihol aj predajňu Toyoty.
debata (5)

V roku 1974 došlo po zásahu tureckej armády na Cypre k rozdeleniu ostrova na grécku a tureckú časť. Vytvorenie demilitarizovaného pásma, ktoré prechádza celou krajinou v dĺžke približne 180 km, vrátane hlavného mesta Nikózia, donútilo mnohých obyvateľ opustiť svoje domovy, a to prakticky okamžite. V tejto úzkej línii sa doslova zastavil čas. Ostalo v nej všetko, čo si ľudia nedokázali odniesť – zariadené domy, školy či obchody. A aj jedno dílerstvo Toyoty.

Nové autá, pripravené na predaj, stoja v tomto... Foto: Bo de Visser
Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty Nové autá, pripravené na predaj, stoja v tomto vyľudnenom svete už 41 rokov. Čas im však veľmi neprospel.

Japonská automobilka v sedemdesiatych rokoch predávala totiž svoje výrobky aj na tomto ostrove. Predajňu však stihol počas vojnového konfliktu rovnaký osud ako všetkých obyvateľov „zelenej zóny“. Nepriedušne uzavreté pásmo zakonzervovalo úplne nové autá pripravené na predaj. Na tachometroch majú tieto Toyoty maximálne pár desiatok kilometrov. A tak je to už celých 41 rokov. Svedectvo o tomto unikáte priniesol holandský fotograf Bo de Visser.

Najazdené majú tak najviac pár desiatok... Foto: Bo de Visser
Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty Najazdené majú tak najviac pár desiatok kilometrov.

Dostal sa do demilitarizovanej zóny a nafotil sériu pôsobivých snímok vrátane dobového dílerstva Toyoty. Nádherné fotografie zachytávajú nové-staré autá, z ktorých by vari stačilo len zotrieť prach. Sú tu modely Corolla, Carina či Celica, tak ako boli v ponuke automobilky v roku 1974. Pochopiteľne, zub času sa podpísal na pneumatikách, zdevastovanom laku vystavenom korózii, no i tak by to chcelo asi len minimum úsilia, aby sa motory týchto bohom zabudnutých veteránov prebudili k životu.

To sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nestane. Ostrov je stále rozdelený a medzi severnou a južnou časťou panujú naďalej napäté vzťahy.

Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty
Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty
+6Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Cyprus #veterány
Články podľa značiek