Mcity: V Michigane postavili umelé mesto pre autonómne autá

Mcity vyzerá na prvý pohľad tak trochu ako detské dopravné ihrisko. V skutočnosti ide však o špičkovú testovaciu trať pre autá s autopilotmi. Vozidlá bez vodičov si tu môžu vyskúšať podmienky reálnej premávky. A to celkom legálne.

03.08.2015 12:00
Mcity - Michigen University Foto:
Testovacie mestečko Mcity obsahuje všetko s čím sa môžu autonómne autá stretnúť v premávke. Od križovatiek až po náhle prekážky či znečistené dopravné značky.
debata

Vývoj autonómnych áut je v plnom prúde. Okrem technických problémov však vývojári bojujú aj s inými prekážkami. Najmä legislatívou. Len v máloktorých krajinách je totiž povolené testovať autopilotov v reálnej premávke. Aj preto prebiehajú skúšky hlavne v USA, napríklad v Kalifornii, Nevade, na Floride a v Michigane, štátoch, ktoré majú potrebné zákony. Európa je voči autonómnym autám naladená skôr nepriateľsky. Testy vozidiel bez vodičov sa tu nezaobídu bez zložitej administratívy, špeciálne vyškolených vodičov alebo uzavretia úsekov ciest, kde prebiehajú. Ak má ale vývoj pokračovať, testy sú nevyhnutné.

Na pomoc prichádza automobilkám opäť USA. V Michigane, mimochodom tiež štáte, kde sú testy autonómnych áut povolené, vzniklo špeciálne umelé mesto Mcity určené práve pre bezpečné testy vozidiel s autopilotmi. Otvorila ho Michigenská univerzita v spolupráci s tamojším ministerstvom dopravy. Na jeho financovaní sa budú podieľať nielen automobilky ako Ford, General Motors, Honda, Toyota či Nissan, ale aj významný dodávatelia do automobilového priemyslu, napríklad Denso alebo nemecký Bosch. Zoznam však nie je ešte uzavretý. Cieľom Mcity je simulovať podmienky reálnej premávky so všetkým čo k tomu patrí.

Areál, ktorý sa rozprestiera na 13 hektároch obsahuje cesty s rôznym povrchom, križovatky, priechody pre chodcov, tunel, cestné zátarasy, ale aj makety budov a chodcov. Nezabudlo sa ani na neštandardné faktory, ktoré sú pre nás síce bežne riešiteľné, no vozidlá s autopilotmi na ne reagovať celkom nevedia. Napríklad na posprejované dopravné značky či nejasné vodorovné značenie. Vďaka tomu sú testy veľmi efektívne, pretože na malej ploche je možné vytvoriť nespočetné množstvo odlišných dopravných simulácií. Areál bude tiež vhodný na ďalší vývoj systému Cat2Car, teda systému vzájomnej komunikácie medzi vozidlami, ktoré si odovzdávajú dôležité bezpečnostné informácie.

Mcity - Michigen University
Mcity - Michigen University
+3Mcity - Michigen University

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autonómne autá #Mcity
Články podľa značiek