Youxia X: Čínsky Mutant Tesly a Kitta ide do výroby

Dajte do šejkra Teslu S, Lexus RC a Pontiac Firebird TransAm zo slávneho seriálu Knight Rider. Čo vám vypadne? Čínsky elektromobil Youxia X. Technicky sa zdá byť ale na úrovni.

03.08.2015 16:00
debata (2)
Čínska kópia Tesly S nevyzerá vôbec zle.... Foto: Youxia Motors
Youxia X - 2016 Čínska kópia Tesly S nevyzerá vôbec zle. Inšpiráciu však rozhodne nezaprie. Podobné je dokonca aj logo automobilky Youxia Motors.

Záľuba v „inšpirovaní“ sa renomovanými modelmi od japonských, európskych a amerických výrobcov v Číne neutícha. Niekedy sú kópie tamojších automobiliek doslova cez kopirák, no občas sa objaví aj nejaká tá kreativita navyše. To je aj prípad excentrickej čínskej novinky s tajuplným názvom Youxia X. Ale len pre Európana. V Číne sa tak totiž volal slávny americký seriál Knight Rider v hlavných úlohách s Davidom Hasselhoffom a Pontiacom Firebird TransAm, prezývaným Kitt. Práve tento seriál očaril 28-ročného Huanga Xiuyuana, ktorý vedie šanghajskú spoločnosť Youxia Motors.

Zadné svetlá akoby patrili Lexusu RC alebo NX. Foto: Youxia Motors
Youxia X - 2016 Zadné svetlá akoby patrili Lexusu RC alebo NX.

Tá sa pochválila modelom Youxia X, ktorý nezaprie línie luxusného amerického elektromobilu Tesla Model S. Stačí jediný pohľad, aby ste odhalili takmer identickú prednú masku, dokonca s logom, ktoré sa príliš nelíši od symbolu amerického výrobcu. Podobne je to s bočnou siluetou tohto luxusného liftbacku. Do DNA sa zaplietli aj gény Lexusu, ktoré sú neodškriepiteľné na tvare zadných svetiel. No a nechýba ani ingrediencia odkazujúca na zázračného amerického filmového hrdinu – Pontiac Firebidr TransAm Davida Hasselhoffa. V prednej maske blikajú červené diódy inšpirované práve Kittom.

V interiéri nájdeme 17,3-palcový displej, teda... Foto: Youxia Motors
Youxia X - 2016 V interiéri nájdeme 17,3-palcový displej, teda väčší, než má Tesla S.

Možno to celé pôsobí trochu komicky, ale toto auto nie je žiaden odpad ani lacný tuning. Pracovalo na ňom päťdesiat technikov a dizajnérov, čo sa premietlo nielen do atraktívneho vzhľadu, ale aj techniky. Podobne ako Tesla S je aj Youxia X čistým elektromobilom. Poháňať ho bude elektromotor s výkonom 270 kW a 440 Nm, takže o raketové zrýchlenie obavy mať naozaj netreba. Napokon Youxia X šprintuje na stovku za 5,6 sekundy. Energia bude uskladnená v li-ion akumulátoroch s kapacitou 40, 60 alebo 85 kWh. Podľa toho sa bude odvíjať aj dojazd od 220 do 460 km a samozrejme cena.

V interiéri nájdete obrovský displej s uhlopriečkou až 17,3 palca, čo je mimochodom viac, ako má Tesla S. Rozhranie s výstižným názvom Kitt Os podporuje operačné programy od Applu aj Googlu. Atmosféru jazdy vie umocniť generátor zvuku evokujúci akustickú kulisu 8 a 12 valcov Ferrari. Pochopiteľne, stiahnuť si môžete aj iné zvuky. Technickú vyspelosť demonštrujú asistenčné systémy ako monitorovanie jazdného prúdu či adaptívny tempomat. Youxia Motors to s výrobou myslí smrteľne vážne. Prvé kusy by mali zísť z výrobných liniek koncom budúceho roka a k prvým zákazníkom doraziť v roku 2017. Teslu, ktorej sa v Číne príliš nedarí, to asi nepoteší.

Youxia X má totiž stáť v Číne od 200– do 300-tisíc juanov, teda približne od 30 000 eur, pričom môžu zákazníci počítať s vládnou dotáciou, ktorá sa podľa regiónov pohybuje až do výšky 90 000 juanov (13 000 €). Čínska kópia by tak bola asi štyrikrát lacnejšia než americký originál zaťažený dovozným clom. A to už stojí za zaváhanie.

Youxia X - 2016
Youxia X - 2016
+8Youxia X - 2016

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Youxia #Youxia X
Články podľa značiek