Pagani 1968: Táto Zonda nikdy neexistovala. Škoda

V čase, keď svetu športových áut vládlo Lamborghini Miura či Ford GT, maestro Horacio Pagani ešte ani netušil, že založí vlastnú automobilovú manufaktúru. To však nebránilo tureckému dizajnérovi Oguzovi Sipahiogluovi vytvoriť legendárnu Zondu tak, akoby vyzerala v šesťdesiatych rokoch. Urobil to famózne. Galéria stojí za to.

28.08.2015 19:00
Pagani Zonda - 1968 Foto:
Táto Zonda nikdy neexistovala. Napriek tomu ťažko uveriť. Ilúzia je dokonalá.
debata

Čo robia automobiloví dizajnéri? No predsa navrhujú autá blízkej či vzdialenej budúcnosti. Lenže turecký dizajnér Oguz Sipahioglu sa preniesol o päťdesiat rokov späť – do zlatej éry talianskych superšportov. Do doby, keď kraľovalo svetu rýchlych áut Lamborghini či Ferrari. A vytvoril čosi absolútne unikátne. V grafickom programe vdýchol život legendárnej Zonde Horacia Paganiho, ktorá v tom čase nebola ani len v prenatálnom vývoji. V skutočnosti vznikol tento superšport, ktorého vývoj a montáž pripomína skôr švajčiarsku hodinársku manufaktúru než automobilku, až v roku 1999. V šesťde­siatych rokoch mal Horacio Pagani len dvadsať rokov.

Nechýba tu nič, čo robí Zondu Zondou, vrátane... Foto: Oguz Sipahioglu
Pagani Zonda - 1968 Nechýba tu nič, čo robí Zondu Zondou, vrátane dvoch párov výfukov umiestnených nad sebou.

To však Oguzovi nebránilo popustiť uzdu fantázii. A urobil to fantasticky. Jeho virtuálna Zonda zo šesťdesiatych rokov má všetko čo k Pagani patrí. Typický nos, otvory v prednej kapote, výklopné reflektory, lamely nad centrálne uloženým 12-valcom, zadné brzdiace aerodynamické klapky aj dva páry výfukov umiestnených nad sebou. Jednoducho je to Zonda ako lusk. V čase sa však preniesla vďaka veľkým „balónovým“ pneumatikám a oblým tvarom typickým pre šiestu dekádu minulého storočia. A aby bola ilúzia dokonalá, vytvoril aj sériu dobových fotografií s typickými farbami a rastrom, či dokonca virtuálny novinový článok. Ťažko uveriť, že s pozeráme na niečo, čo nikdy neexistovalo. Načo to vlastne celé opisovať. Pozrite si radšej krásnu fotogalériu.

Pagani Zonda - 1968
Pagani Zonda - 1968
+12Pagani Zonda - 1968

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pagani #Pagani Zonda #Oguz Sipahioglu
Články podľa značiek