WCOTY 2016: O titul Svetové auto roka bude súťažiť 21 modelov

V druhom kole ankety World Car of the Year vyhlásila medzinárodná porota dvadsaťjeden modelov, ktoré postúpili do užšieho výberu. Najviac zastúpené sú SUV. Zato elektromobil tu nenájdete ani jediný.

12.10.2015 12:00
debata (3)
V porovnaní s európskou anketou Car of The Year... Foto: WCOTY
WCOTY V porovnaní s európskou anketou Car of The Year má tá svetová len dvanásťročnú tradíciu. Jej prestíž však rokmi stúpa. Súčasným držiteľom plakety WCOTY za rok 2015 je Mercedes-Benz triedy C.

Dvanásty ročník ankety Svetové auto roka postúpil do druhej fázy. Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom vyhlásila odborná jury zložená zo 72 porotcov dvadsaťjeden modelov, ktoré postupujú do užšieho výberu. Na súťaži sa môžu zúčastniť autá, ktoré prišli na trh v priebehu roka 2015 alebo sa na trh dostanú do polovice roka 2016, a to minimálne na dvoch kontinentoch.

V zozname nájdeme zástupcov prakticky všetkých kategórií. Iste neprekvapí, že najväčší podiel majú módne SUV a crossovery. Je ich tu až osem vrátane nového BMW X1, Mercedesu-Benz GLC, Mazdy CX-3, Land Roveru Discovery Sport či Hyundaia Tucson. Zato z triedy MPV je tu jediný zástupca – Volkswagen Touran. Podobne sú na tom hybridy. Do súťaže je prihlásená iba Toyota Prius. Slabé ekologické portfólio dokumentuje aj skutočnosť, že v zozname nie je na rozdiel od minulosti ani jediný elektromobil. Aspoň nie v hlavnej kategórii.

Medzi kandidátmi je aj nová Škoda Superb. Foto: Tomáš Andrejčák
Autosalón Bratislava - 2015 Medzi kandidátmi je aj nová Škoda Superb.

Americký kontinent reprezentuje Cadillac CT6, Nissan Maxima či Chevrolet Malibu. S týmito modelmi sa v Európe príliš nestretneme. Zato s novým Opelom Astra, Škodou Superb, Kiou Optima či spomínaným Volkswagenom Touran určite áno. Európsku prémiu bude reprezentovať Audi A4 alebo Jaguar XE. Za zmienku stojí aj postup nového kombi Subaru Levorg. K exotom zoznamu patrí určite SsangYong Tivoli alebo športový roadster Mazda MX-5. No tieto modely asi nemajú príliš veľkú šancu na víťazstvo.

Ďalšie sito čaká automobilky na jarnom ženevskom autosalóne, kde sa dozvieme mená troch finalistov. Okrem hlavnej kategórie budú oznámené aj postupy troch najlepších v podkategóriách Športové auto roka (World Performance Car), Ekologické auto roka (World Green Car) Luxusné auto roka (World Luxury Car) a v kategórii dizajnu (World Car Design of the Year). O definitívnom víťazovi rozhodne porota apríli na autosalóne v New Yorku. Aktuálnym držiteľom ocenenia je Mercedes-Benz triedy C. Pred ním si zlato odniesli Audi A3, a Volskwagen Golf.

Kandidáti na WCOTY 2016

Značka Model
Audi A4
BMW X1
Cadillac CT6
Ford Edge
Honda HR-V
Hyundai Tucson
Chevrolet Malibu
Jaguar XE
Kia Optima
Land Rover Discovery Sport
Mazda CX-3
Mazda MX-5
Mercedes-Benz GLC
Nissan Maxima
Opel/Vauxhall Astra
SsangYong Tivoli
Subaru Levorg
Subaru Outback
Škoda Superb
Toyota Prius
Volkswagen Touran

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2016
Články podľa značiek