Autosalón Nitra 2015: Prídu takmer všetci

Dnes začína jesenná motoršou pod Zoborom. Účasť je bohatšia ako po minulé roky. Vystavovať bude 22 značiek, ktoré ohlásili 32 slovenských premiér. Prinášame ich zoznam aj užitočné informácie.

08.10.2015 04:00
Autosalón Nitra - 2015 Foto:
Jednou z hviezd nitrianskeho autosalónu bude nová Škoda Superb Combi. Tá mala svetovú premiéru len pred pár dňami na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.
debata (16)

Vlani sa uskutočnil nitriansky autosalón prvýkrát v novom októbrovom termíne. A bol to skvelý ťah. Čo na tom, že už nefiguroval v medzinárodnom kalendári O.I.C.A. Aj bez zaradenia Nitry medzi najprestížnejšie autosalóny sme mali na výstavisku Agrokomplex po dlhých rokoch možnosť konečne vidieť horúce novinky z jesenného autosalónu v Paríži. Nebolo ich síce veľa, ale v porovnaní s „premiérovou chudobou“ predošlých ročníkov nejaké predsa len prišli. A tento rok by to nemalo byť inak.

Autosalón pod Zoborom otvára brány približne dva týždne po najväčšej európskej motoršou vo Frankfurte nad Mohanom. Tá priniesla záplavu automobilových premiér, čo dáva šancu aj našim importérom ukázať v Nitre nové modely. Navyše fúka Nitre do plachiet rastúci odbyt áut na Slovensku. Za prvých osem mesiacov sa pre kúpu nového vozidla rozhodlo viac ako 51 000 zákazníkov, čo je v medziročnom porovnaní o 6,6 % viac. Registrácie sa tak vracajú na čísla spred krízových rokov.

Autosalón v číslach

Agrokomplex Foto: Agrokomplex
Autosalón Nitra - 2015 Agrokomplex
Ročník 22.
Termín konania 8. – 11. 10. 2015
Výstavná plocha 3 500 m2
Počet vystavovateľov 180
Počet zúčastnených značiek 22
Počet ohlásených slovenských premiér 32

Chuť vystavovať tu jednoducho je. A to aj napriek tomu, že prax dvoch autosalónov ročne v takej malej krajine, akou je Slovensko, si vyberá naďalej svoju daň. Paleta nebude ani počas 22. ročníka kompletná. Prihlásených je 22 značiek, čo je o tri viac ako minulý rok, pričom počet slovenských premiér stúpne z vlaňajších 19 na 32. Takže sa bude určite na čo pozerať. Zvlášť ak to porovnáme s krízovými rokmi.

Užitočné informácie

Termín konania 8. – 11. 10. 2015
Otvorené 8. – 10. 10 (9.00 h – 18.00 h)
Otvorené 11. 10. 2015 (9.00 h – 17.00 h)
Vstupné dospelí 5 €
Zľavnené vstupné (žiaci, študenti, nad 62 r., ŤZP) 3 €
Deti do 6 rokov 0 €
Parkovné 4 €

Návštevníci sa však musia zmieriť s tým, že Nitru obíde tento rok veľké nemecké trio – Audi, BMW a Mercedes-Benz. Pritom vlani tu napríklad Mercedes-Benz vystavoval. Prémiový rybník „zachráni“ aspoň Volvo, Jaguar a Range Rover. Chýbať bude tiež Alfa Romeo a Jeep. Asi najväčšou stratou je neúčasť Hyundaia a Toyoty. Inak už veľa „absentérov“ nenájdeme. Do Agrokomplexu prídu prakticky všetky japonské, francúzske či nemecké značky. A chýbať nebude ani rumunská Dacia, Kia či česká Škoda.

S premiérami je to trochu komplikovanejšie. Autosalón v Nitre je totiž skôr salónom dílerov, než importérov. Sám Agrokomplex o ňom hovorí ako o „najväčšom showroome“ na Slovensku. Veľa značiek tak bude v Nitre zastúpených len prostredníctvom predajcov, v ktorých silách nie je vybaviť slovenskú premiéru úplne nového modelu z Frankfurtu. Na to je odstup jednoducho stále príliš krátky. No sú aj výnimky. Snaží sa napríklad česká Škoda, ktorá do Nitry privezie novučičký Superb Combi.

Autosalón Nitra Foto: Agrokomplex
Autosalón Nitra - 2015 Autosalón Nitra

Rozdelenie značiek

Pavilón A Mazda, Ford
Pavilón F Škoda, VW, Suzuki, Seat, Mitsubishi
Pavilón M1 Honda, Citroen, Kia
Pavilón M2 Peugeot, Nissan, Opel, Subaru, Lada, Mahindra
Pavilón M3 Volvo, Jaguar, Land Rover, Range Rover, Renault, Dacia

Zo skutočne čerstvých svetových premiér tu nájdeme aj Jaguar XF, Suzuki Vitara S, Nissan Navara či modernizované Mitsubishi Outlander. Bohužiaľ Kia, ktorá má na Slovensku veľký výrobný závod, v ktorom už beží produkcia nového SUV Sportage, túto novinku do Nitry neprivezie. Podobne to bude s Opelom Astra. Aj ostatné premiéry majú výlučne slovenský charakter, no podstatné je, že ide i nové autá na našom trhu. Spomeňme modernizovanú Kiu Ceed, Subaru Levorg či Hondu HR-V, Mazdu CX-3 alebo Volkswagen Touran.

Autosalón bude mať bohatý sprievodný program. Napríklad Low ride show, súťaž v najlepšom ozvučení auta či ukážky motokrosu.

Ohlásené slovenské premiéry

Značka Model
FORD C-MAX, Grand C-MAX, S-MAX, 4×4, Focus ST
MAZDA 2, CX-3, 6 4×4, MX-5
KIA Cee'd, Cee'd GT Line
SUBARU Levorg, Outback EyeSight
MAHINDRA Pick-Up
VOLVO XC90, V60 Cross Country
JAGUAR XF, XE
LAND ROVER Discovery Sport
ŠKODA Superb Combi
SEAT Ibiza Cupra
HONDA HR-V, Jazz, Civic TYPE-R
NISSAN Navara, e-NV 200, Leaf
VOLKSWAGEN Touran
PEUGEOT 208, Partner, 508 RXH, RCZ R
SUZUKI Celerio, Vitara S
MITSUBISHI Outlander

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Autosalón Nitra - 2015
Články podľa značiek