Chcete nový-starý Opel? Na výber je 29 kusov od 50 eur!

Na svetlo sveta sa dostala ďalšia unikátna kolekcia „stratených“ áut. Tentoraz nejde o vzácne modely Ferrari, Maserati či Alfa Romeo, tak ako v prípade zbierky Rogera Baillona. Zvláštna však rozhodne je. Až 29 zaprášených vozidiel, z ktorých najmladšie bolo vyrobené v roku 1985, má znak blesku. Teraz putujú na dražbu za pár drobných.

07.11.2015 14:00
Opel - veterány Foto:
Stodola holandského majiteľa 35 áut, z toho 29 Opelov, sa zatvorila niekedy v druhej polovici osemdesiatych rokov. O vozidlá sa začali zaujímať dedičia zberateľa až tento rok.
debata

Svet sa stal poslednom roku svedkom unikátnych nálezov. Najväčšou bombou bola nepochybne zbierka rovnej stovky fascinujúcich veteránov Rogera Baillona, ktorá vyniesla na aukcii neuveriteľných 25 miliónov eur. Potom sme tu mali vzácne Alfy Romeo v ruinách belgického hradu či veľké šrotovisko historických vozidiel v lese pri švédskom Böstnäse, ktorým už asi nikto nepomôže.

Toto je však iný prípad. Na dražbu mieri celkom 35 zabudnutých youngtaimerov, skrytých v šope od osemdesiatych rokov. Najmladšie z vozidiel má v technickom preukaze rok výroby 1985. Nejde o žiadne extrémne vzácne autá, ale kus automobilovej histórie to určite je. Až 29 vozidiel má logo Opela, najmä športových kupé Manta a Monza. Zvyšok tvoria tri BMW, jeden Ford, jeden Mercedes-Benz a jeden Peugeot.

Asi najväčší záujem bude o kupé Manta a... Foto: BVA
Opel - veterány Asi najväčší záujem bude o kupé Manta a 6-valcové Monzy. Je ich tu dokonca niekoľko.

Na svoj vek majú všetky kúsky najazdené minimálny počet kilometrov, len niekoľko desiatok tisíc, a vzhľadom na slušné podmienky skladovania sú aj v relatívne dobrom stave. Najmä ak ich porovnáme so zdevastovanými vozidlami kolekcie Rogera Baillona. Príbeh týchto áut je zvláštny tým, že patrili jedinému majiteľovi. Lenže kto by chcel mať v garáži tridsať Opelov? Podľa holandskej aukčne siene BVA, ktorá uskutoční dražbu, sa však takýto nadšenec produktov z Russelsheimu predsa len našiel.

Holandský majiteľ vozidlá kupoval a využíval ešte v osemdesiatych rokoch. Potom mu však zdravotné problémy zabránili šoférovať a na autá uskladnené doslova v šope začal padať prach. Potom sa viac ako dve desaťročia nedialo vôbec nič. Po smrti vlastníka vozidiel sa o zbierku začali zaujímať dediči a rozhodli sa autá predať. Hoci nemožno očakávať veľký zisk, pretože nejde ani o vyslovene historické kúsky, ani o extra cenenú značku, svoju cenu zbierka určite má.

Nechýba ani luxusný Opel Senator z roku 1983. Foto: BVA
Opel - veterány Nechýba ani luxusný Opel Senator z roku 1983.

Nájdeme v nej modely Opel z prelomu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Napríklad kupé Manta, niekoľko kupé Monza, luxusné Senatory aj lacnejšie Rekordy a Commodory. Dražba sa uskutoční 13. novembra, takže ak máte záujem, vyštartujte rýchlo do Holandska. Vyvolávacia cena každého z áut je len 50 eur a nepredpokladá sa, že by sa mali ceny šplhať do závratných výšok. Ak by sme chceli byť trochu cynickí, môže byť dedičom zbierky ľúto, že ich príbuzný nemal v obľube niektorú z iných značiek, napríklad tie prémiové.

Opel - veterány
Opel - veterány
+3Opel - veterány

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Opel #veterány
Články podľa značiek