Lada Vesta VIP: Predĺžený sedan zamieri do služieb papalášov

Rusi chcú využívať v administratíve viac áut domácej výroby. Toto je predstava luxusnejšej Lady Vesta. Pikantné je, že vznikla tak trochu na kolene. Prekvapený bol aj šéf automobilky Bo Andersson.

11.11.2015 16:00
Lada Vesta VIP - concept Foto:
V porovnaní s bežnou Vestou je verzia VIP predĺžená v oblasti dverí o 25 cm. Celková dĺžka tak narástla na 4,4 metra.
debata (17)

Predaj nového sedanu Vesta štartuje ruský AutoVaz už 25. novembra. A má s ním veľké plány. Vesta sa má stať suverénne najpredávanejším autom na domácom trhu. Túto ambíciu podporí zakrátko aj praktické kombi a vo vzdialenejšej budúcnosti off-roadovo ladená verzia Cross so zvýšeným podvozkom a plastovou ochranou spodných sekcií karosérie. Na svete je však aj ďalšia verzia. Tú ale nik nečakal. Vznikla síce priamo v AutoVaz-e, no ako dobrovoľná iniciatíva zamestnancov vývoja. A to dokonca bez vedomia vedenia značky.

Ide o Vestu VIP. Ako naznačuje jej názov, zamieriť by mohla do štátnych služieb. Od bežného sedanu sa líši predĺženou karosériou o 25 cm. Tie išli na konto zadných dverí, takže posádka by mala ľahší prístup k zadným sedadlám aj viac priestoru na nohy. Luxusný imidž dotvárajú zatmavené sklá, ponúkajúce viac súkromia, čierny lak karosérie a 17-palcové disky kolies. Interiér by mal mať bohatšie vybavenie, no jeho snímky k dispozícii nie sú. Špekuluje sa tiež, že pod kapotou by sa namiesto sériových 4-valcov s objemom 1,6 a 1,8 litra mal objaviť poctivý dvojliter s výkonom 100 kW.

Je možné, že pod kapotou je miesto motorov s... Foto: AutoVaz
Lada Vesta VIP - concept Je možné, že pod kapotou je miesto motorov s objemom 1,6 a 1,8 litra väčší dvojlitrový 4-valec s výkonom 100 kW.

Či sa Vesta VIP dostane do výroby, je otázne. Každopádne, švédsky šéf automobilky Bo Andersson z nej bol vraj príjemne prekvapený. Takže nie je vylúčené, že by mohla vzniknúť na objednávku štátnych úradov aspoň v malých sériách. Do plachiet jej fúka aj záujem vedenia krajiny, aby reprezentanti úradov používali výhradne vozidlá ruskej výroby. Vesta VIP by mohla byť elegantným a lacným riešením. Či sa však bude chcieť ruským pohlavárom dobrovoľne presadnúť z nemeckých modelov do ruských, je naozaj otázne.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #Lada Vesta VIP
Články podľa značiek