Porsche: Ovladanie gestami je iba móda. Tvrdia v Zuffenhausene

Porsche nevidí v ovládaní gestami budúcnosť. Nie je rýchlejšie ani presnejšie ako klasické ovládanie dotykom. Nedostalo ho nové kupé 911 Carrera a ani to nevyzerá, že by sa malo v blízkej budúcnosti objaviť na palubách modelov zo Zuffenhausenu.

18.11.2015 12:00
BMW iDrive - 2016 Foto:
Ovládanie gestami priviedla prvá na svete nová vlajková loď BMW radu 7. Pomocou nich môžete meniť hlasitosť audia, posúvať pesničky, listovať, prijať alebo odmietnuť hovor.
debata (2)
Porsche nedávno spochybnilo systém ovládania palubnej elektroniky pomocou gest. Vyjadril sa o tom Lutz Krauss, ktorý šéfuje oddeleniu infotainmentu, teda všetkým zábavným, komunikačným a elektronickým systémom na palubách Porsche. A nie príliš lichotivo. „Ovládanie gestami sme testovali a nemyslíme si, že je v ňom budúcnosť. Nie je dosť presné a môže spôsobiť aj rôzne nedorozumenia. Gestá totiž vidia aj iní vodiči“.

Krauss tým narážal napríklad na situáciu, keď vodič mávne rukou na posunutie ďalšej piesne, pričom iný vodič alebo chodec si môže tento pohyb vysvetliť ako informáciu, že mu dáva prednosť alebo môže prejsť cez prechod. „V ďalších autách sa zas musíte naučiť príkazy, a to nepovažujeme za prirodzené. Nechceme, aby sa naši zákazníci museli učiť jazyk auta,“ vysvetlil Krauss.

Porsche preto považuje tlačidlá a dotykové obrazovky za bezpečnejšie a natoľko intuitívne, že si ich používanie nevyžaduje študovať manuál. Celkom však gestá nezavrhuje. V budúcnosti Porsche očakáva príchod inteligentnejších algoritmov, ktoré budú vnímať nielen gestá rukami, ale napríklad aj pohyb očí, čo by mohlo ovládanie spresniť a zrýchliť. Naproti tomu BMW plánuje po vlajkovej lodi 7 zaviesť ovládanie gestami aj do nižších modelových radov vybavených rozhraním iDrive 5.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Porsche #ovládanie gestami
Články podľa značiek