Ural Dark Force: 'Ruský Harley' oslavuje príchod Star Wars

Legendárny ruský motocykel Ural má úspech aj v krajine Harleyov. Po kovbojskej edícii Gaucho Rambler mieri za Atlantik aj „nočný jazdec“ Dark Force. Vznikne len 25 vzácnych exemplárov pri príležitosti uvedenia nového filmu Star Wars.

21.11.2015 07:00
debata
Ruská klasika dostala v limitovanej edícii Dark... Foto: URAL
Ural Dark Force - 2016 Ruská klasika dostala v limitovanej edícii Dark Force nablýskaný čierny lak a diódové svetlá.

Ruský retromodel, vyrábaný v Irbitskom motocyklovom závode (IMZ- Ural), je dnes vo svete pojmom a má väčšiu dávku exkluzivity ako americký Harley-Davidson. V podstate ide o živého veterána, ktorý sa od čias svojho vzniku v roku 1941, keď hľadala Červená armáda vhodný dopravný prostriedok pre pozemné vojsko, príliš nezmenil. Jeho základom je nemecký motocykel BMW R71 z tridsiatych rokov, ktorý ruskí konštruktéri jednoducho skopírovali a upravili na vojenské účely. Vidno to najmä na vzduchom chladenom dvojvalcovom boxeri.

Samozrejme, v priebehu rokov došlo k množstvu zlepšení. Objem motora vzrástol zo 650 na 750 kubických centimetrov, karburátory nahradilo vstrekovanie a bubnové brzdy vystriedali kotúče Brembo. Nájdeme tu aj tlmiče Sachs, alternátor Denso, sviečky NGK a množstvo ďalších komponentov od renomovaných výrobcov. To základné však ostalo. Ural vyrábaný s postranným vozíkom má čosi, čo mu dáva nepremožiteľnosť v teréne – pohon oboch zadných kolies. A jeho kolorit dopĺňa aj ručne ovládaná 4-stupňová prevodovka so spiatočkou.

Pohon zabezpečuje stále 2-valcový boxer s... Foto: URAL
Ural Dark Force - 2016 Pohon zabezpečuje stále 2-valcový boxer s objemom 750 kubických centimetrov. Štartovať sa dá stále aj nohou. Štyri prevodové stupne a spiatočka sa radia ručne.

Iné verzie dnes už v irbitskej fabrike ani nemontujú. A hoci sa Ural nemôže sťažovať na nezáujem zákazníkov, z času na čas príde na rad aj nejaká tá limitovaná edícia. Spomeňme klasický Ural M70 z roku 2011 alebo krásny Ural Gaucho Rambler z roku 2013, ktorý mieril k americkým kovbojom. Na jeho vývoji totiž spolupracovala aj firma Pendleton Woole Mills, známa výrobou klasického vlneného oblečenia a vlnených výrobkov. Napokon, Ural má zastúpenie v USA už 22 rokov a teraz prichádza s ďalšou špecialitkou.

Edícia Dark Force, z ktorej vznikne len 25 vzácnych exemplárov, je inšpirovaná kultovou americkou sci-fi ságou Star Wars. Nie náhodou, do kín sa práve dostáva najnovší film nekonečného hviezdneho príbehu, takže marketing má americká dcéra Uralu vskutku na úrovni. Typickým prvkom Dark Force je čierny lak, ktorý nájdeme aj na kolesách, či keramické výfuky a použitie LED diód namiesto klasických žiaroviek, teda okrem hlavného svetlometu s halogénom. Parametre však zostávajú nezmenené.

Nepremožiteľnosť v teréne je daná pohonom oboch... Foto: URAL
Ural Dark Force - 2016 Nepremožiteľnosť v teréne je daná pohonom oboch zadných kolies. Nechýba ani diferenciál.

Výkon 30 kW a krútiaci moment 57 Nm znamenajú pohodovú jazdu. Výrobca odporúča cestovnú rýchlosť 113 km/h. Ten, kto si bude chcieť zaparkovať Dark Force v garáži, však zaplatí za svoj čierny ruský stroj 14 999 dolárov. Takže nie je rozhodne lacnou záležitosťou. Len vďaka tomu prežil. Vyrábať sa začal najprv v Moskve a Leningrade, dnešnom Petrohrade, ale keď rástlo riziko vojenského napadnutia Ruska fašistickým Nemeckom, montážne linky sa presťahovali na Ural.

V päťdesiatych rokoch začali vznikať prvé civilné verzie. Firma však bola po páde železnej opony na pokraji zániku. Našťastie, motocykel medzitým zostarol morálne natoľko, že začal byť opäť „in“, najmä na Západe. Takže výroba v IMZ, aj keď len manufaktúrna, beží ďalej.

Ural Dark Force - 2016
Ural Dark Force - 2016
+9Ural Dark Force - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ural #IMZ-Ural #Star Wars #Ural Dark Force
Články podľa značiek