Ford testuje autopiloty vo fiktívnom meste Mcity

V júni otvorili v americkom Michigane umelé mesto Mcity. Určené je na testy autonómnych vozidiel. Automobilky sa tým vyhnú problémom s legislatívou v reálnej premávke. Prvou z nich je Ford.

26.11.2015 12:00
debata
V Mcity sa už preháňajú autonómne vozidlá Ford.... Foto: Ford
Ford - testy autonómnych áut v Mcity V Mcity sa už preháňajú autonómne vozidlá Ford. Ich základom je model Fusion, teda americké Mondeo.

Ford vyvíja autonómne vozidlá už takmer desať rokov. Teraz chce vývoj zefektívniť využitím nového testovacieho mestečka Mcity, ktoré vyrástlo v americkom Michigane. Otvorila ho Michigenská univerzita v spolupráci s tamojším ministerstvom dopravy a na jeho financovaní sa podieľal aj Ford. V súčasnosti tu na ploche 13 hektárov testuje najnovšie prototypy vozidiel s autonómnym riadením. Ich základom je hybridný Ford Fusion, teda americké Mondeo.

Testovacie mestečko Mcity obsahuje všetko, s... Foto: Ford
Ford - testy autonómnych áut v Mcity Testovacie mestečko Mcity obsahuje všetko, s čím sa môžu autonómne autá stretnúť v premávke. Od križovatiek, kruhových objazdov až po náhle prekážky či znečistené dopravné značky.

Vozidlá sú vybavené rôznymi zariadeniami vrátane infračervených senzorov LIDAR (Light Detection and Ranging), ktoré dokážu skenovať okolie až 2,5 milión krát za sekundu a vytvárať tak priestorovú mapu okolia do vzdialenosti 61 metrov. Zároveň sú experimentálne Fusiony vybavené aj senzormi, ktoré sú už dnes bežnou súčasťou sériových modelov, napríklad detekciu chodcov. Testovanie v Mcity, kde je možné simulovať náhodné situácie v doprave, má veľké výhody. Najmä tie bezpečnostné.

Nehrozia tu riziká ohrozenia iných účastníkov dopravy a navyše sa tým automobilky vyhnú legislatívnym obmedzeniam spojenými s testovaním autopilotov na bežných cestách. Kedy Ford uvedie autonómne riadenie do série, zatiaľ neprezradil. Podľa slov šéfa Fordu Marka Fieldsa nie je cieľom Fordu byť prvý, ale doviesť technológiu autopilotov do štádia, ktoré by umožnilo znížiť ich cenu a ponúknuť ich aj v bežných autách, teda v masovej produkcii.

Ford - testy autonómnych áut v Mcity
Ford - testy autonómnych áut v Mcity
+9Ford - testy autonómnych áut v Mcity

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #autonómne riadenie #autonómne autá #Mcity
Články podľa značiek