Land Rover Defender odchádza. Definitívne. Na scéne bol 68 rokov!

Automobilový svet obletela smutná správa. Ikonický britský off-road končí. Zatiaľ bez nástupcu. Posledné exempláre Defendru zídu z liniek po 68 rokoch produkcie v januári.

27.11.2015 16:00
debata (1)
Jedným z posledných Defendrov je tento... Foto: Land Rover
Land Rover Defender - 2 000 000 Jedným z posledných Defendrov je tento dvojmiliónty exemplár určený na dražbu v aukčnej sieni Bonhams. Predstavený bol nedávno v Dubaji za prítomnosti slávneho experta na prežitie Beara Grylsa.

Dlho avizovaný odchod slávnej britskej terénnej legendy Land Roveru Defender je za rohom. Automobilka zastaví jeho výrobu v januári 2016. A to napriek tomu, že o zákazníkov nemá najmenšiu núdzu. Jeho predaje dokonca stále stúpajú. Ročný odbyt sa šplhá k dvadsiatim tisícom exemplárov, čo je na túto kategóriu nezvyčajné číslo. Od roku 1948, keď sa predstavil praotec všetkých Land Roverov, vzniklo viac ako dva milióny kusov. Napokon, jubilejný exemplár s poradovým číslo 2 000 000 sa ukázal len nedávno v Dubaji.

Legendárny Land Rover vznikol v roku 1948.... Foto: Land Rover
Land Rover Defender Legendárny Land Rover vznikol v roku 1948. Odvtedy sa jeho koncepcia prakticky nezmenila. A to je mu osudné.

Hviezdnu kariéru Defendru tak neukončí nezáujem, ale nové emisné a bezpečnostné normy. Jednoducho, konštrukcia zo štyridsiatych rokov už nedokáže odolávať sprísňujúcim sa pravidlám. Ochrana chodcov či limity v zložení výfukových plynov Defendru veľa nehovoria. A podobné je to s jeho ergonómiou, na míle vzdialenou súčasným autám. Paradoxom ale je, že Land Rover nemá pripraveného nástupcu. Ten sa objaví tak najskôr o dva roky. Vychádzať by mohol zo štúdie DC100, predstavenej v roku 2011 na frankfurtskom autosalóne.

Nástupca Defendru by mohol vychádzať zo štúdie... Foto: Land Rover
Land Rover DC100 Nástupca Defendru by mohol vychádzať zo štúdie DC100, predstavenej v roku 2011 na frankfurtskom autosalóne. S rámovým podvozkom a tuhými nápravami však už nepočítajte.

A hoci Briti tvrdia, že novinka prekoná svojho predchodcu vo všetkých smeroch, s drsnou DNA Defendru už nepočítajte. Minulosťou sa stane rámový podvozok aj tuhé nápravy. Jedinými pravými off-roadmi na trhu tak ostanú Mercedes-Benz triedy G a Jeep Wrangler, hoci aj nad ich osudom sa už pomaly sťahujú čierne mračná. Ak teda chcete nový Defender, neostáva vám už veľa času. Rozhodnúť sa však môžete aj pre exkluzívny dvojmiliónty exemplár, ktorý sa v decembri chystá na dražbu v aukčnej sieni Bonhams. Reklamu mu robil sám veľký Bear Gryls, počítať tak môžete s astronomickou­ cenou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Land Rover Defender
Články podľa značiek