Alfa Romeo Giulia sa omešká pol roka. Problémom je podvozok

Je to „trapas“. Hoci Alfa predstavila nový sedan Giulia už júli, do predaja sa nedostane skôr ako v polovici budúceho roka. A bežné verzie prídu ešte neskôr. Je tvrdá ako kameň a na ceste sa správa nervózne.

30.11.2015 19:00
Alfa Romeo Giulia - 2016 Foto:
Nová Giulia QW mala dať lekciu nemeckej prémiovej konkurencii. Zatiaľ sa však nedostala ani len na výrobné linky.
debata (1)

Emócie okolo dlhoočakávaného talianskeho sedanu strednej triedy už definitívne vyprchali. Giulia sa predstavila v júli v najvýkonnejšej verzii Quadrifoglio Verde pri príležitosti storočnice automobilky, no v showroomoch by ste ju hľadali márne. Talianska automobilka sklamala dokonca aj tých, ktorí na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom očakávali premiéru štandardných verzií. Nič také sa ale nestalo. V stánku Alfy stála opäť len top verzia so štvorlístkom. A čo je horšie, do predaja sa zatiaľ ani nechystá.

Krásu nového talianskeho sedanu nik... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Giulia - 2016 Krásu nového talianskeho sedanu nik nespochybňuje, jeho kvality však v súvislosti s dodatočným ladením podvozku áno.

Pôvodné plány o štarte odbytu do konca tohto roka sa odkladajú minimálne o šesť mesiacov. Viete si predstaviť, že by čosi podobné vyviedlo BMW, Audi alebo Mercedes-Benz, ktorých produktom chce Giulia konkurovať? Podľa austrálskeho serveru Motoring stojí za sklzom podvozok talianskeho sedanu. Technikom sa nedarí dosiahnuť správny kompromis medzi stabilitou a komfortom. Veľkej kritike ho podrobili najmä americkí predstavitelia koncernu FCA. Nemenovaný zdroj z Alfy sa vyjadril, že odpruženie je príliš tvrdé a aj tak sa správa Giulia nervózne.

Zdá sa teda, že extrémne rýchly vývoj, ktorý trval len 30 mesiacov, vrátane úplne novej platformy Giorgio, si pýta svoju daň. Spochybnený bol navyše aj rekord Giulie na referenčnom nemeckom okruhu Nurburgring, kde zvládla verzia QV kolo za priam zázračných sedem minút a 39 sekúnd, teda rýchlejšie než napríklad limitované edície konkurenčných modelov BMW M3 GTS či BMW M3 CSL. Z kruhov Alfy totiž vysvitlo, že išlo o odľahčený model na špeciálnych pneumatikách, o ktorom mnohí pochybujú, že by mal šancu dostať sa k zákazníkom.

Alfa to teda robí veľmi zle, najmä ak si spomenieme na sebavedomé vyhlásenia šéfa koncernu Sergia Marchioneho, ktorý to chce vraj s Giuliou natrieť nemeckým prémiovým sedanom strednej triedy. Teraz len vysvetľuje, že Giulia QV príde na trh v polovici budúceho roka a štandardné verzie dokonca až v roku 2017. Definitívny časový harmonogram spresní Alfa v januári. To ale už môžu zákazníci stratiť trpezlivosť, dokonca aj tí skalní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Giulia
Články podľa značiek