VW Phaeton sa odkladá na rok 2020. Bude jazdiť na baterky

Škrty vo výdavkoch Volkswagenu po afére dieselgate sa stanú osudné aj novej generácii vlajkovej lode Phaeton. Jej príchod odloží Volkswagen o niekoľko rokov. Techniku dostane z elektrického SUV Q6.

03.12.2015 19:00
Volkswagen C Coupe GTE Concept - 2015 Foto:
Nový Phaeton je v nedohľadne. Ak sa ale vráti, nebude to skôr ako o päť rokov.
debata (2)
Aféra dieselgate, ktorá bude stáť koncern VW miliardy eur, si vyžiada škrty. Dnes síce nie je celkom jasné aké a na ktorých miestach, no isté je, že napríklad plánované investície v objeme 13 miliárd eur do rozvoja zníži Volkswagen o jednu miliardu. Šetriť sa podľa slov nového šéfa Mattiasa Mullera bude na všetkých projektoch, ktoré nie sú nevyhnutné. Otáznik tak napríklad visí nad novou Škodou Roomster, Bugatti Chiron, ale aj nad vlajkovou loďou VW Phaeton, ktorá patrí k najstratovejším modelom koncernu.

Podľa najnovších informácií však ešte Volkswagen definitívne Phaeton neodpísal. Len presunul termín príchodu na trh a celkom prekopal jeho filozofiu. Pôjde totiž o čistý elektromobil, podobne ako v prípade crossoveru Audi Q6. Napokon, zdieľať majú spoločnú techniku s trojicou elektromotorov, ktoré dávajú výkon 320 kilowattov. Objaviť by sa mal o päť rokov, teda v roku 2020, kedy je predpoklad, že sa technológia elektromobilov posunie vpred, tak v oblasti batérií, ako aj infraštruktúry nabíjacích staníc.

Či je to však dobrý nápad, ukáže až čas. Výroba elektromobilov patrí totiž stále k obchodne najrizikovejším. Bez štátnych dotácií nemajú šancu byť pre producentov ziskové. Phaeton by tak len pokračoval v tradícii stratovosti. Jeho súčasná verzia stále schádza z výrobných liniek dizajnovej továrne v centre Drážďan, kde montuje 500 zamestnancov len osem áut denne. Na každom exemplári tak Volkswagen prerába približne 25 000 eur. Vo vzduchu tak visí aj otáznik nad budúcnosťou celej drážďanskej fabriky. Tá dnes napokon funguje len vďaka sile podnikových odborov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #VW #VW Phaeton
Články podľa značiek