Cadillac ELR je prepadák. Nástupcu asi nedostane

Mix ekológie a luxusu na zákazníkov nezabral. Ani po znížení ceny o 10 00 dolárov! Elektromobil s predĺženým dojazdom, Cadillac ELR, je jednoducho prepadák. Plán nenaplnil ani na 50 percent.

23.12.2015 12:00
debata (1)
Cadillac ELR bol odvodený z Chevroletu Volt a... Foto: Cadillac
Cadillac ELR Cadillac ELR bol odvodený z Chevroletu Volt a Opla Ampera. Stál však dvakrát toľko.
Cadillac chcel novým elektromobilom osloviť ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov. Model ELR, odvodený z dvojičiek Opel Ampera a Chevrolet Volt, predstavil v roku 2013 a v tom nasledujúcom spustil jeho predaj. Ročne mal v pláne nájsť v USA aspoň 2 200 zákazníkov. To sa ale nepodarilo. Nakoniec sa preň rozhodlo vlani len 1 310 klientov a tento ešte menej. „Nebudem to popierať, ELR je pre nás veľkým sklamaním,“ povedal na adresu elektromobilu Uwe Ellinghaus, výkonný riaditeľ Cadillacu pre marketing.
Batérie s kapacitou 16,5 kWh  umožňujú ELR... Foto: Cadillac
Cadillac ELR Batérie s kapacitou 16,5 kWh umožňujú ELR elektrický dojazd do vzdialenosti približne 50 km. Benzínový 4-valec 1,4i v úlohe generátora sa aktivujue až po ich vybití.

Priznal tiež, že bolo chybou urobiť z ELR veľmi luxusné kupé, ktoré nemá veľa šancí nájsť si dostatočný počet zákazníkov. Chybou bola aj cena. V porovnaní s materskými modelmi od Chevroletu a Opla, bolo totiž bohato zariadené kupé dvojnásobne drahšie. Stálo takmer 68 000 dolárov, čím sa nebezpečne priblížilo omnoho výkonnejšej a praktickejšej Tesle S. To sa síce Cadillac snažil zachrániť na jar znížením ceny o 10 000 dolárov, no bez efektu. Na druhej strane však Cadillac potvrdil, že s predajom ELR bude pokračovať, pretože deklaruje progres značky.

Za extrémne vysokou cenou nestála samotná... Foto: Cadillac
Cadillac ELR Za extrémne vysokou cenou nestála samotná technológia ako skôr bohaté vybavenie, neporovnateľné s Voltom a Amperou.

Vzhľadom na objem produkcie luxusných áut s veľkoobjemovými spaľovacími motormi bude i tak potrebovať vyvážiť flotilové emisie práve ekologickými modelmi. Či to však budú v budúcnosti opäť elektromobily s predĺženým dojazdom, je otázne. Podľa Ellinghausa vzniknú nové ekologické autá Cadillacu zo sériových modelov. Pôjde najmä o plug-in hybridy. „ Väčšina, hlavne ľudia mimo mesta, bude potrebovať dlhší dojazd a pre nich budú plug-in hybridy lepšie riešenie ako elektromobily s prídavným spaľovacím motorom“. Automobilka plánuje vyvinúť plug-in hybridné verzie z prakticky všetkých budúcich modelov. Kým Chevrolet Volt už dostal vlani nástupcu, zdá sa, že v prípade Cadillacu ELR to tak už teda nebude.

Cadillac ELR
Cadillac ELR
+20Cadillac ELR

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cadillac #Cadillac ELR #Opel Ampera #Cevrolet Volt
Články podľa značiek