Škoda Roomster nebude. Pritom bola hotová

Malé MPV z Boleslavi to malo nahnuté už dávno. Nakoniec ho „zabila“ aféra Dieselgate. Stokusová séria pôjde do „šrotu“.

05.01.2016 06:00
Škoda Roomster - 2016 Foto:
Ako vidieť zo snímok z depozitu automobilky, nový Roomster mal byť iba prezlečeným VW Caddy.
debata (6)

O budúcnosti Roomsteru sa špekulovalo už dávno predtým, ako sa skončila výroba jeho prvej generácie. Tá schádzala z liniek od roku 2006 až do apríla 2015. Roomster z pera Thomasa Ingelatha, súčasného šéfdizajnéra Volva a autora nových modelov XC90 a S90, často polarizoval a jeho predaje klesali. Kým v roku 2007, teda v prvom kompletnom produkčnom roku, sa preň v Európe rozhodlo 56 000 zákazníkov, v roku 2014 to bolo len 26 000. Dôvodom však nebol iba vysoký vek Roomsteru, ale prepad trhu v segmente MPV. Van z dielne Škody to mal teda „nahnuté“ už dávno.

Nakoniec však došlo k rozhodnutiu, že Roomster predsa len príde, no z dôvodu redukcie nákladov vznikne iba ako dvojča modernizovaného Volkswagenu Caddy. Vývoj novej generácie by bol jednoducho pre značku Škoda, ale aj koncern VW nerentabilný. Po cestách sa tak začali preháňať prvé prototypy a už to vyzeralo, že Roomster dorazí najneskôr do Ženevy. V decembri minulého roka však náhle Škoda zmenila rétoriku. Hovorca automobilky Vít Pelc sa pre médiá vyjadril, že Škoda nemieni rozvíjať svoju pozíciu v triede vanov a že s nástupcom Roomsteru nepočíta.

V pláne bola osobná aj úžitková verzia. Foto: Lukáš Mareš@instagram
Škoda Roomster - 2016 V pláne bola osobná aj úžitková verzia.

Netreba asi veľa kreativity, aby sme sa dovtípili, že Roomster sa stal jednou z obetí kauzy Dieselgate, ktorá núti koncern šetriť, kde sa dá. Paradoxom však je, že Roomster dostal stop prakticky tesne pred spustením produkcie, čo znamená, že náklady na jeho vývoj boli preinvestované. Na internete sa teraz objavil snímky hotového Roomsteru druhej generácie, ktorý stojí v súčasnosti v depozite automobilky. Podľa nemenovaného zdroja mala Škoda dokonca vyrobenú 100-kusovú overovaciu sériu. Tá asi poputuje do šrotu.

Snímky len potvrdzujú, že v porovnaní s predošlou generáciou, ktorá priniesla do triedy malých úžitkových áut nový vietor, bol Roomster druhej generácie naozaj iba prezlečeným VW Caddy. Líšil sa len prednou maskou a nápisom Roomster. Takže asi niet čo ľutovať. Škoda sa teraz sústredí na vývoj SUV a crossoverov. S prvým z nich, modelom Kodiaq, sa stretneme ešte tento rok a v tom nasledujúcom bude na rade nové Yeti. Ďalej je v pláne kupé-SUV odvodené z Kodiaqa, určené najmä pre Čínu, a malý crossover na báze Fabie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Roomster
Články podľa značiek