Opel by mohol byť opäť ziskový. Prvýkrát od roku 1999

Európskej divízii koncernu GM sa dlhodobo nedarí. Od roku 1999 vykazuje stratu. Tento rok by to však mohol zmeniť.

14.01.2016 16:00
Opel - logo Foto:
Opelu sa podarilo po 16 rokoch minimalizovať svoju prevádzkovú stratu. V tom ďalšom ho má potiahnuť nová Astra a nová vlajková loď Insignia.
debata

Už vlani Opel svoju stratu podstatne znížil, v jednom zo štvrťrokov bol dokonca blízko čiernych čísiel. Tento rok by mohla byť situácia ešte lepšia. Opel, ktorý je súčasťou americkej skupiny General Motors, by teda po rokoch strát mohol dosiahnuť zisk. Nemeckému časopisu Auto Bild to povedal šéf Opela Karl-Thomas Neumann. Podľa neho firma vlani svoje straty výrazne znížila.

General Motors už dávnejšie stanovil pre svoju európsku divíziu, ktorá sa skladá z Opela a britského Vauxhallu, cieľ vrátiť sa do zisku v roku 2016. Naposledy sa mohla európska vetva GM pochváliť ziskom v roku 1999. „Mali sme vlani jeden štvrťrok, keď sme sa ocitli v kladných číslach. V prvých deviatich mesiacoch sa nám podarilo straty výrazne znížiť," uviedol Neumann.

Prevádzková strata Opela dosiahla v treťom štvrťroku asi 200 miliónov eur po výpadku asi 400 miliónov eur rok predtým. V druhom štvrťroku sa pritom znížila takmer na nulu. Opel sa v minulosti dostal do existenčných problémov a GM ho chcel predať. Z toho nakoniec zišlo a GM sa rozhodol Opel reštrukturalizovať vlastnými silami. Okrem toho sa automobilka zamerala na vývoj modernejšej techniky, pracuje na obmene motorov a prevodoviek.

Rovnako inovuje svoju ponuku modelov. Jej horúcim želiezkom v ohni je nová generácia Astry, ktorá sa dostala na trh len koncom vlaňajšieho roka, tento rok príde na trh nová Insignia. Od nich si sľubuje Opel výrazný nárast predajov. Oba modely sú zásadne ľahšie a majú výrazne nižšiu spotrebu paliva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel
Články podľa značiek