Kalifornia odmietla plán VW na riešenie emisného škandálu

Už to vyzeralo, že sa Volkswagenu podarí v USA pomocou zmeny softvéru, nového katalyzátoru a bonusov pre zákazníkov dotknutých aférou Dieselgate, zahladiť úspešne následky emisného škandálu. Proti jeho plánom sa ale ozval kalifornský úrad pre čistotu ovzdušia.

13.01.2016 20:30
VW - logo TDI Foto:
Kalifornia nesúhlasí s plánom Volkswagenu na úpravu áut dotknutých kauzou Dieselgate. Považuje ho za nedostatočný. Automobilka tvrdí, že ide o starý návrh.
debata (2)

Úrad pre čistotu ovzdušia CARB odmieta plán nemeckej automobilky Volkswagen na zvolanie naftových áut vybavených klamlivým emisným softvérom. Úrad tvrdí, že návrh automobilky je nedostatočný a nesplňuje zákonné požiadavky, hodlá však s firmou diskutovať o riešení tohto problému. Zamietnutý plán sa týka úpravy naftových áut s motormi 2,0 TDI. Kalifornia zatiaľ automobilke nevymerala žiadnu pokutu, vydala však nové vyhlásenie, že Volkswagen porušil je regulačné predpisy v oblasti kvality ovzdušia.

Volkswagen uviedol, že zamietnutie sa týka počiatočných plánov, ktoré Kalifornii predložil ešte v decembri a že od tej doby viedol s CARB konštruktívne jednania. Šéf koncernu Mathias Müller bude o škandále jednať so šéfkou americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia EPA Ginou McCarthyovou. Práve úrad EPA vlani v októbri automobilku obvinil, že do vozidiel montuje klamlivý softvér, ktorý umožňuje pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen vtedy priznal, že v v USA je ním vybavených 482 000 vozidiel s dvojlitrovými motormi.

Neskôr sa ale ukázalo, že problém sa týka aj 85 000 áut vybavených 6-valcovými motormi 3,0 TDI. Úrad EPA vyhlásil, že súhlasí s Kaliforniou v tom, že Volkswagen nepredložil schválený zvolávací plán, ktorý by autá uviedol vyhovujúceho stavu a obmedzil znečistenie. Dodal, že na to firmu upozornil s predstihom. Volkswagen vyjadril odhodlanie spolupracovať s úradom CARB aj ďalšími regulátormi. „Plánujeme naďalej viesť rozhovory,“ oznámil nemecký podnik. Tie sa týkajú najmä dvojlitrových motorov, riešenie 6-valcov musí automobilka predstaviť 2. februára. Müller dodáva, že VW Group úradom neklamal, len zle porozumel americkým zákonom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Diselgate
Články podľa značiek