'Číslo 5 žije': Tento robot bude strážiť parkoviská

Americká spoločnosť Knightscope predstavila robotického strážnika K5. Zvládne napríklad zlodejov na parkovisku. Upozorní na nich políciu. Neprekáža mu zlé počasie ani 24-hodinová služba.

20.01.2016 16:00
debata (14)
Robotický strážnik K5 má priateľský vzhľad. Ak... Foto: Knightscope
Knightscope K5 - robot Robotický strážnik K5 má priateľský vzhľad. Ak sa však dopustíte trestnej činnosti, ohromí vás hlasným zvukovým signálom, privolá políciu a odošle jej rovno obrazový záznam.

Projekt strážiaceho robota vznikol v Kalifornii. O jeho vývoj sa postarala startupová firma Knightscope, ktorá vznikla len v roku 2012. Jej najnovší produkt K5 dokáže strážiť napríklad aj parkoviská či garáže. Nejde len o chodiacu kameru s naprogramovanou trasou a zaznamenávajúcou či odosielajúcou obraz na dispečing, ale je to zariadenie, ktoré dokáže vďaka softvéru detekovať podozrivé správanie.

Ak vyhodnotí nežiaduce osoby, môže vydávať výstražné znamenie ako alarm, a to vraj poriadne hlasno. Súboj s páchateľom však neočakávajte. Okrem hluku je jedinou zbraňou K5 možnosť oznámenia podozrivej činnosti polícii alebo riadiacemu stredisku stráženého objektu. Ďalší postup teda prenechá profesionálom. „Všetci sú vystrašení, že roboti ovládnu svet, takže túto hranicu neprekročíme,“ píše sa v tlačovej správe spoločnosti Knightscope.

Robotický strážnik je v súčasnosti v testovacej prevádzke na niekoľkých parkoviskách v Sillicon Valley a vo Freemonte. Dokáže pracovať prakticky 24 hodín s výnimkou času nabíjania. Cena prenájmu na hodinu má byť 6,25 dolára, čo je na americké pomery menej ako hodinová mzda klasickej strážnej služby.

Knightscope K5 - robot
Knightscope K5 - robot
+2Knightscope K5 - robot

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #robot #Knightscope
Články podľa značiek