Rusi napumpujú do autopriemyslu ďalšie miliardy rubľov

Následky pádu ruského automobilového trhu chce vláda zmierniť ďalšou štátnou dotáciou do automobilového priemyslu. Tento rok by malo ísť ruským výrobcom celkom 45 miliárd rubľov (cca 522 mil. eur).

19.01.2016 21:00
debata (12)
Vláda na prepad automobilového trhu zareagovala... Foto: Avto VAZ
Lada - produkcia Vláda na prepad automobilového trhu zareagovala najprv šrotovným a ponukou zvýhodnených úverov.

Ruský automobilový priemysel sa vyrovnáva s prudkým poklesom predaja. Podporiť ho chce vláda zo štátnych zdrojov. Oznámil to premiér Dmitrij Medvedev. Podľa ministra priemyslu a obchodu Denisa Maturova by vláda tento rok na pomoc tomuto odvetviu mohla vynaložiť 45 miliárd rubľov, čo je približne 522 miliónov eur. Vláda už predtým rozhodla, že v prvom polroku 2016 vynaloží na automobilový sektor 20 miliárd rubľov.

Maturov uviedol, že táto suma by mohla byť zvýšená o päť miliárd. Dodal však, že v hre je navyše návrh na poskytnutie ďalších 20 miliárd rubľov, ktoré by mohli pritiecť do ruského automobilového priemyslu v druhej polovici roka. Vláda by o tom mala rozhodnúť v máji. Ruský automobilový trh sa stal obeťou slabnúcej ekonomiky, na ktorú doľahli nízke ceny ropy a západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho postupu v ukrajinskej krí­ze.

Vláda na prepad automobilového trhu zareagovala najprv šrotovným a ponukou zvýhodnených úverov. Vlani sa však aj napriek týmto zásahom predaj nových automobilov v Rusku prepadol o 36 percent na 1,6 milióna vozidiel. Uviedlo to podnikateľské združenie AEB. Tento rok čaká spomalenie prepadu na päť percent. Na slabý dopyt po autách v Rusku doplácajú aj západné automobilky. Napríklad česká Škoda, ktorá predala na tamojšom trhu vlani o 35 % menej áut.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel #ruský trh
Články podľa značiek