Jeep príde s pikapom. Základom sa stane Wrangler

Americká legenda terénu sa po dlhých rokoch konečne rozhodla uviesť na trh pikap. Potvrdil to sám šéf koncernu FCA Sergio Marchione aj šéf značky Jeep Mike Manley.

25.01.2016 16:00
debata
Posledný pikap vyrábal Jeep do roku 1992.... Foto: Jeep
Jeep Gladiator Concept - 2005 Posledný pikap vyrábal Jeep do roku 1992. Odvtedy sa objavili len koncepty. Ako napríklad tento Jeep Gladiator z roku 2005.

Amerika je krajina pikapov. Napokon najpredávanejším autom v USA je dlhé roky pikap Ford F-150. A to nielen medzi úžitkovými autami, ale celkovo. O to viac prekvapuje, že značka Jeep sa už roky o tento segment nezaujíma. Ak, tak len prostredníctvom úpravcov alebo konceptov. Teraz však Jeep mení názor. V Detroite potvrdil príchod pikapu sám šéf koncernu FCA Sergio Marchione aj šéf značky Jeep Mike Manley. Vzniknúť má na báze najslávnejšieho Jeepu všetkých čias – Jeepu Wrangler.

To je však trochu prekvapujúce, pretože tomuto modelu už mnohí nedávajú šancu na dlhý život, aspoň nie v tejto podobe, ktorá má z dôvodu rámového podvozku a drsného dizajnu stále väčšie problémy s emisiami, a najmä ochranou chodcov. Podľa doterajších informácií by mal v súčasnej verzii vydržať na linkách maximálne do roku 2018. Potom dostane nástupcu, ktorý však už nebude čistokrvným off-roadom. Počíta sa totiž s nižšou hmotnosťou vďaka samonosnej karosérii, nasadeniu hliníka či vysokopevnostnej o­cele.

Jedinou možnosťou, ako si dopriať Jeep pikap,... Foto: Mopar
Jeep Wrangler - Mopar JK-8 Jedinou možnosťou, ako si dopriať Jeep pikap, je prestavba v spoločnosti Mopar, ktorá vyrába kit JK-8.

Takže s najväčšou pravdepodobnosťou vznikne nový pikap až na báze nového Wrangleru. Druhou alternatívou je, že pre potreby tejto triedy si zachová základy toho súčasného, čo by znamenalo vysokú spoľahlivosť a excelentné výkony v teréne. Posledný pikap ponúkal Jeep do roku 1992 pod názvom Comanche. Odvodený však nebol od Wrangleru. Stál na základe vtedajšej generácie Cherokee XJ. Prechod Jeepu pod krídla Chrysleru, ktorý mal v ponuke vlastný pikap Dodge Dacota, však pre Comanche znamenali červenú.

Odvtedy sa pikapy Jeepu objavujú len sporadicky ako koncepty. Spomeňme Gladiator z roku 2005 alebo novší J-12 Mighty FC z roku 2012. Žiaden z nich sa ale do výroby nedostal. Ak chcete, pomôcť môže tradičný úpravca Jeepov, spoločnosť Mopar, ktorá ponúka kit JK-8, vďaka ktorému sa Wrangler Unlimitid zmení na dvojmiestny pikap s korbou. Nová generácia by si však nemala s koncernovými produktmi FCA, teda aj divízie Chrysleru, prekážať. Dakota je už totiž od roku 2011 minulosťou a pikap RAM 1500 zas väčší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep Wrangler #Jeep #pikap #Jeep Wrangler Pikap #Mopar #Jeep Mopar JK-8
Články podľa značiek