Falošné výfuky: Majú ich aj autá, o ktorých by ste to nepovedali

Koncovky výfukov už zďaleka nie sú len obyčajným ústím potrubia odvádzajúceho spaliny. V súčasnosti sa výrazne podieľajú na vonkajšom dizajne vozidiel. Niektorí výrobcovia však zvolili zvláštnu stratégiu a zakončenie výfukového potrubia dopĺňajú kúskami kovu, či dokonca plastu.

28.01.2016 12:00
Mercedes C class Foto:
Falošný výfuk majú aj niektoré verzie Mercedesu triedy C.
debata (3)

Medzi dizajnérmi automobilov sa za posledné roky rozšírila zvláštna tendencia. Vonkajší vzhľad vozidiel začali vylepšovať tzv. falošnými výfukmi. Na tom by ešte nebolo nič čudné, ale k takémuto dizajnérskemu riešeniu sa uchyľujú aj výrobcovia luxusných športových automobilov.

Keď vidíte vozidlo s jedným výfukovým otvorom, nijako vás to nezaskočí. Keď už má auto dve koncovky výfuku, začnete ho považovať za motoricky silnejšie a športovejšie. Keď má náhodou štyri vyústenia výfukového potrubia, je vám jasné, že ide o športové prevedenie. Netreba sa však nechať zbytočne zmiasť. Zdanie môže klamať a detailnejší pohľad zas všetko odhaliť.

Aj Lexus IS-F patrí k modelom s falošným výfukom. Foto: carthrottle.com
Lexus IS-F Aj Lexus IS-F patrí k modelom s falošným výfukom.

Existujú tri základné riešenia falošných výfukov. Najmenej mätúce sú koncovky výfukov, ktoré zakrýva kovový alebo plastový obal. V praxi to znamená, že auto má v dizajnovo peknej koncovke výfuku skutočný koniec výfukového potrubia. To zistíte, až keď vozidlo skúmate naozaj zblízka.

Druhým typom sú výfuky, ktorých reálne zakončenie smeruje do zeme. Znamená to, že zo štýlovej koncovky žiadny dym nevychádza. Vyzerá to dosť zvláštne hlavne v zime. Posledným a asi najvýstrednejším riešením je falošná koncovka, do ktorej výfukové potrubie ani nevedie. Pôsobí to dosť lacno, a to najmä na vozidlách prémiových značiek.

Internetová stránka carthrottle.com venovaná automobilovým nadšencom ponúka zoznam konkrétnych modelov s falošnými výfukmi. Medzi výrobcami, ktorí sa takto rozhodli vylepšiť dizajn niektorých svojich vozidiel, nájdeme Peugeot, Renault, Seat, Suzuki, Škodu, Volkswagen, ale aj luxusnejšie značky ako Audi, Mercedes, Lexus, či dokonca Lamborghini, Ferrari alebo Bugatti.

Fanúšikovia športových a výkonných automobilov nemôžu byť spokojní s ničím iným ako s titanovým výfukovým potrubím, ktoré ma štýl samo o sebe. Na základe pomerne širokého využitia sa možno domnievať, že aj falošné výfuky majú priaznivcov a že nejde len o dizajnovú slepú uličku. Čas ukáže, ako sa táto módna vlna bude vyvíjať.

Zoznam modelov s falošnými výfukmi

Audi RS6
Audi RS5
Audi R8 V10
Bugatti Veyron Vitesse
Dodge Charger V6
Ferrari California
Honda Civic
Jaguar XF 2.2 Diesel
Lamborghini Murciélago
Lexus IS-F
Mazda 6 MPS
Mercedes triedy C (niektoré verzie)
Mercedes C 63 AMG
Mercedes AMG GT
Mercedes GLA
Peugeot 308 GT
Peugeot 407 Coupe
Range Rover Evoque
Renault Clio RS
Seat Ibiza Cupra
Suzuki Kizashi
Škoda Octavia RS TDI
Volvo XC60
VW Passat B8 2,0 BiTDI
Škoda Octavia RS
Mercedes AMG GT
+4Lexus IS-F

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #falošné výfuky
Články podľa značiek