Škoda Superb CC: Skutočnosť? Nie, len romantický sen grafika

Vyzerá zaujímavo, ale nič také v blízkej budúcnosti nehrozí. Škoda Superb CC, teda otvorená verzia Superbu, je a ostane len snom českého grafického dizajnéra. Trochu „romantiky“ však nezaškodí.

30.01.2016 07:00
debata (4)
Škoda Superb CC je len virtuálnou predstavou... Foto: GGIModels
Škoda Superb Cabrio - ilustrácia Škoda Superb CC je len virtuálnou predstavou otvorenej verzie vlajkovej lode z Boleslavi.

Škoda v rokoch 1959 až 1964 vyrábala kabriolet Felicia. Ten je považovaný dodnes za jedno z najkrajších áut jej histórie. Potom sa však po tejto exkluzívnej triede v Mladej Boleslavi zľahla zem. Ďalšie otvorené škodovky na báze novodobej Felicie boli len výsledkom tuningu známej spoločnosti MTX. Sériový kabriolet sa na výrobné linky už nikdy nedostal. Po vstupe Škody do Volkswagenu dokonca nevzniklo ani žiadne kupé. Škoda sa vyprofilovala ako výrobca praktických rodinných áut. Nevyšiel ani pokus s krásnym konceptom kupé Škoda Tudor z roku 2002.

Zástupcami emócií sú dnes nanajvýš ostré verzie Octavie RS a Fabie RS. Tá druhá sa však už spája s predošlou generáciou. Nová Fabia RS nie je totiž vôbec v pláne. A kupé či dokonca kabriolet už vôbec nie. Takže predstava otvoreného Superbu CC je naozaj len romantickým snom českého grafického dizajnéra Štěpána Prokopa. Ten vytvoril jeho 3D model po tom, čo pracoval na zákazke trojrozmernej grafiky nového Superbu. V tejto oblasti je ako doma. Za sebou má napríklad vizualizácie modelov Tesla X, Fordu Mustang, Audi A6 a mnohých iných. A teraz pridal Superb CC.

Ako vidieť, aj kabriolet by si zachoval slušné... Foto: GGIModels
Škoda Superb Cabrio - ilustrácia Ako vidieť, aj kabriolet by si zachoval slušné vnútorné proporcie, ktoré sú jedným zo silných argumentov Superbu.

Je pravdou, že otvorený Superb vyzerá k svetu, ale od reality je vzdialený v svetelných rokoch. Je to jednoducho nový Superb bez strechy a s jedným párom dverí. Z grafiky navyše vôbec nevyplýva, či autor tohto návrhu počíta s plátennou strechou alebo skladacou strechou z pevných materiálov. Názov CC, teda coupé-cabriolet, by však mohol hovoriť v prospech druhej z možností. To je však len mútenie vody. Ak by aj Škoda chcela rozšíriť ponuku o otvorený model, určite by sa tak stalo na báze Octavie, ktorá by mohla využiť konštrukčné riešenia Golfu Cabrio.

Superb nie je na takúto prestavbu jednoducho vhodný. Veľkosť jeho karosérie by si totiž vyžiadali zásadné technické zmeny, najmä dramatické vystuženie podvozku a pravdepodobne aj skrátenie rázvoru a celej platformy. Náročná by bola aj konštrukcia strechy. Opäť z dôvodu objemu vlajkovej lode Škody. Takže celý vývoj by si vyžiadal značné investície. V čase kauzy Dieselgate, ktorej následky nie sú ešte vyčíslené, bude mať koncern VW, vrátane Škody, celkom iné starosti než prísť na trh s imidžovým modelom. Napokon, Škoda sa musela rozlúčiť z týchto dôvodov aj s oveľa praktickejším autom – nástupcom Roomsteru.

Škoda Superb Cabrio - ilustrácia
Škoda Superb Cabrio - ilustrácia
+11Škoda Superb Cabrio - ilustrácia

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Superb CC
Články podľa značiek