VW prerušil výrobu Passatu. Nie pre Dieselgate

Niekoľkodňová odstávka výroby Volkswagenu Passat v Emdene je dôsledkom poruchy v lisovni. Ovplyvnilo to aj ďalšie závody. Napríklad výrobu prevodoviek v Kasseli. Nemci špekulujú, že ide o dôsledok kauzy Dieslgate.

02.02.2016 13:30
debata
Porucha na lisovacom zariadení v domovskom... Foto: Volkswagen
VW Passat - produkcia Emden Porucha na lisovacom zariadení v domovskom závode Passatu v Emdene spôsobila zníženie produkcie aj v dodávateľských fabrikách.

Volkswagen bol minulý piatok nútený zastaviť výrobu vo svojom severonemeckom závode v Emdene, kde došlo k poruche na lisovacom zariadení. V tejto továrni produkuje model Passat vrátane verzie Alltrack, kupé CC a plug-in hybridnej modifikácie GTE. V tejto fabrike zamestnáva približne 7 600 ľudí. Odstávka výroby by mala trvať minimálne do pondelka 8. februára.

Zastavenie výroby malo vplyv aj na ďalšie produkčné kapacity automobilky. Na zníženie dopytu v Emdene zareagoval napríklad závod v Kasseli, ktorý sa špecializuje na výrobu manuálnych a automatických prevodoviek ale aj niektorých ďalších komponentov pre Passat. Zo 16 000 zamestnancov sa obmedzenie výroby dotklo ale len štyristo ľudí.

Nemecké média začali špekulovať, že sa automobilka týmto krokom pripravuje na očakávané zníženie dopytu po jej autách v dôsledku kauzy Dieselgate. Volkswagen síce takéto kroky nepopiera, pretože zníženie očakáva, ale vylučuje, že to má niečo spoločné so súčasným zastavením výroby v Emdene. V Európe sa Volkswagenu darí, ale vlani zaknihoval 4,8 percentný pokles odbytu v celosvetovom meradle.

Nešlo však len o reakciu zákazníkov na emisnú kauzu, teda s výnimkou trhu v USA, kde zaznamenala firma 5-percentný prepad. Do kariet nehral Volkswagenu ani spomalený rast čínskeho trhu, a tiež dvojciferný prepad odbytu áut v Brazílii a Rusku, ktorého automobilový trh prežíva veľkú krízu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Passat #výroba áut #Emmden
Články podľa značiek